Bogdan Pirlog, procurorul care a deschis dosarul 10 August, are dosar penal la Sectia Speciala. Inspectia Judiciara vrea sa-l distruga

in ExtraNews de

Bogdan Pirlog, procurorul care a deschis dosarul represiunii din 10 august, s-a ales cu o plangere penala din partea sefului Inspectiei Judiciare, Lucian Netejoru. Acesta il acuza pe procuror ca l-ar fi denigrat cu ocazia consultarilor dintre magistrati si presedintele Klaus Iohannis din 27 martie.

Asociatia Initiativa pentru Justitie, din conducerea careia face parte Bogdan Pirlog, anunta printr-un comunicat de presa ca Netejoru a depus plangere penala la adresa lui Pirlog si a inca unui procuror din cadrul asociatiei.

„Din cuprinsul sesizarii procurorilor din cadrul SIIJ rezulta ca acestia sunt nemultumiti de opiniile expuse de domnii procurori Bogdan Ciprian PIRLOG si Sorin Marian LIA in cadrul consultarilor cu magistratii organizate la data de 27.03.2019 de presedintele Romaniei, domnul Klaus Werner Iohannis, pe tema starii justitiei, si de continutul comunicatului emis de AIJ la data de 31.03.2019. Cu prilejul consultarilor, cei doi co-presedinti ai AIJ au expus opinii critice cu privire la modificarile legilor justitiei, inclusiv infiintarea si functionarea SIIJ, au aratat ca pozitia exprimata este in concordanta cu pozitia celor 4000 de magistrati dintr-un total de 6800 care au solicitat respingerea modificarilor aduse legilor justitiei, dar si cu cea exprimata de toate adunarile generale ale instantelor si parchetelor si au aratat necesitatea clarificarii sintagmei constitutionale ‘sub autoritatea ministrului justitiei’”, arata un comunicat al Asociatiei.

„Consideram ca cercetarea disciplinara a doi dintre co-presedintii AIJ, procurori Bogdan Ciprian PIRLOG si Sorin Marian LIA, invocandu-se un pretext inconsistent, in circumstantele aratate, constituie o actiune in scop de intimidare, atat a celor vizati, cat si a altor magistrati care lupta pentru apararea independentei justitiei, ca valoare esentiala a statului de drept”, subliniaza asociatia.

Comunicatul integral:

Asociatia Initiativa pentru Justitie militeaza constant pentru apararea valorilor statului de drept, invocand, printre altele, incalcarea legii si regulamentului in procedura de numire a inspectorului-sef Lucian Netejoru si solicitand revocarea din functia de presedinte al CSM a doamnei judecator Lia Savonea, pentru indeplinirea necorespunzatoare a atributiilor.

Pentru aceste motive, consideram ca cercetarea disciplinara a doi dintre co-presedintii AIJ, procurori Bogdan Ciprian PIRLOG si Sorin Marian LIA, invocandu-se un pretext inconsistent, in circumstantele aratate, constituie o actiune in scop de intimidare, atat a celor vizati, cat si a altor magistrati care lupta pentru apararea independentei justitiei, ca valoare esentiala a statului de drept.

Reamintim ca domnul procuror Bogdan Ciprian PIRLOG este procurorul militar care s a sesizat din oficiu cu privire la faptele comise de jandarmi cu prilejul reprimarii manifestatiilor pasnice din 10 august 2018 si ca dupa acel moment a fost vizat de mai multe actiuni disciplinare exercitate impotriva sa.

In prezent, domnul procuror Bogdan Ciprian PIRLOG este candidat la functia de procuror sef al SIIJ, avand ca obiectiv declarat stoparea activitatii nelegale si neconstitutionale a SIIJ. Candidatura sa a facut si face inca obiectul mai multor tentative de blocare din partea gruparii din CSM al carei lider este doamna presedinte Lia Savonea. Initial, candidatura i-a fost respinsa ca inadmisibila, sub pretextul neindeplinirii vechimii. Ultima actiune de blocare a candidaturii o reprezinta fixarea interviului pentru data de 18.06.2019, data stabilita cu nerespectarea termenului legal si stiind ca acesta nu se va afla in tara.

La data de 12.06.2019, respectiv 14.06.2019, domnului procuror Bogdan Ciprian PIRLOG, si domnului procuror Sorin Marian LIA li s-a comunicat rezolutia Inspectiei Judiciare de inceperea cercetarii disciplinare pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazute de art. 99 lit. a din Legea nr. 303/2004 („manifestarile care aduc atingere onoarei sau probitatii profesionale ori prestigiului justitiei, savarsite in exercitarea sau in afara exercitarii atributiilor de serviciu”).

La data de 31.05.2019, ca urmare a unei sesizari formulate de procurorii din cadrul Sectiei de Investigare a Infractiunilor din Justitie (SIIJ) in data de 03.04.2019, Inspectia Judiciara a dispus inceperea cercetarii disciplinare cu privire la doi dintre co-presedintii asociatiei, locotenent-colonel procuror Bogdan Ciprian PIRLOG, prim procuror adjunct la Parchetul Militar de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti si procuror Sorin Marian LIA, prim procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Corabia, pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazute de art. 99 lit. a din Legea nr. 303/2004.

Din cuprinsul rezolutiei 1729/A/31.05.2019, rezulta ca Sectia de Investigare a Infractiunilor din Justitie (SIIJ) ar functiona pe baze constitutionale si legale, in acest sens fiind reproduse pasaje din decizia Curtii Constitutionale nr. 33/2018, ca SIIJ a emis un numar de 16 comunicate de presa prin biroul de informare si relatii publice al Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, pe care le enumera, apoi sunt reproduse pasaje din pozitia exprimata de catre domnul procuror Bogdan Ciprian PIRLOG cu ocazia consultarilor organizate de catre Presedintele Romaniei, aceste pasaje fiind apreciate a constitui manifestari care aduc atingere onoarei sau probitatii profesionale ori prestigiului justitiei. Nu sunt expuse pasaje apartinand domnului procuror Sorin Marian LIA, dar se retine faptul ca acesta are pozitie comuna fara alte explicatii. Este invocata si nerespectarea art. 9 alin. 2 din Codul Deontologic, care nu are nicio relevanta in cauza, petentii nefiind participanti in cadrul vreunei proceduri judiciare desfasurate de catre domnul locotenent-colonel procuror Bogdan Ciprian PIRLOG, prim procuror adjunct al Parchetului Militar de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti sau domnul procuror Sorin Marian LIA, prim procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Corabia.

Sesizarea a fost formulata in numele celor sase procurori care functionau la data respectiva in cadrul SIIJ, dar este semnata doar de cinci dintre acestia si a fost transmisa in mod oficial de SIIJ printr-o adresa purtand antetul institutiei, ca si cum ar fi un act al SIIJ, nu un act al unor persoane fizice.

Prin sesizare, se solicita analizarea „incalcarii codului deontologic de catre domnii procurori BOGDAN PARLOG si SORIN LIA, numai daca inspectorii judiciari apreciaza ca faptele nu intrunesc elementele constitutive ale abaterii disciplinare prevazute la art. 99 lit. A din Legea 303/2004”.

Din cuprinsul sesizarii procurorilor din cadrul SIIJ rezulta ca acestia sunt nemultumiti de opiniile expuse de domnii procurori Bogdan Ciprian PIRLOG si Sorin Marian LIA in cadrul consultarilor cu magistratii organizate la data de 27.03.2019 de presedintele Romaniei, domnul Klaus Werner Iohannis, pe tema starii justitiei, si de continutul comunicatului emis de AIJ la data de 31.03.2019. Cu prilejul consultarilor, cei doi co-presedinti ai AIJ au expus opinii critice cu privire la modificarile legilor justitiei, inclusiv infiintarea si functionarea SIIJ, au aratat ca pozitia exprimata este in concordanta cu pozitia celor 4000 de magistrati dintr-un total de 6800 care au solicitat respingerea modificarilor aduse legilor justitiei, dar si cu cea exprimata de toate adunarile generale ale instantelor si parchetelor si au aratat necesitatea clarificarii sintagmei constitutionale „sub autoritatea ministrului justitiei”. Prin comunicat s-au prezentat punctele de vedere expuse de cei doi co-presedinti ai AIJ si s-a criticat modul in care presedintele CSM, doamna judecator Lia Savonea, intelege sa isi exercite functia. Procurorii din cadrul SIIJ au considerat ca expresiile „atitudine duplicitara constanta”, „smerita”, cu referire la presedintele CSM incalca art. 18 alin. 2 din Codul deontologic al judecatorilor si procurorilor, la fel si faptul ca o parte din colegii judecatori sunt felicitati prin comunicat „pentru verticalitatea si bunul-simt de care au dat dovada”.

In adresa SIIJ de inaintare a sesizarii se face insa referire la un alt procuror, co-presedinte al unei alte asociatii profesionale a magistratilor, solicitandu-se cercetarea sa sub aspectul incalcarii Codului deontologic. iar nu la cei doi procurori vizati. Pentru acest motiv, Inspectia Judiciara a fost nevoita sa solicite SIIJ sa clarifice cu privire la ce persoane si ce fapte solicita sa se efectueze cercetari (rezultand ca sesizarea ii vizeaza pe cei doi co-presedinti ai AIJ, cu privire la celalat co-presedinte al unei asociatii profesionale fiind facuta o sesizare de catre SIIJ la data de 05.04.2019, avand un alt obiect, anume cerere de aparare a independentei SIIJ ca urmare a opiniilor expuse intr-un interviu).

Din cuprinsul dosarului mai reiese ca inspectorul-sef al Inspectiei Judiciare, domnul Lucian Netejoru, si doamna inspector Mates Daniela Sanda au formulat, la data de 12.04.2019, plangeri penale impotriva domnului procuror Bogdan Ciprian PIRLOG (instrumentate de SIIJ).

Asociatia „Initiativa Pentru Justitie”,

Co-presedinti, procurori:

Sorin Marian LIA
Ionut MARCU
Bogdan-Ciprian PIRLOG