Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

BNR anunţ apocaliptic pentru România: O noua criza economica este aproape o certitudine!

in Politic de

Omul lui Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale Române (BNR) face un anunţ apocaliptic pentru România. Economistul Lucian Croitoru, consilier pe probleme de politica monetară al guvernatorului BNR, scrie pe propriul blog despre certitudinea unei noi crize care va afecta şi ţara noastră.

„Se înmulțesc și la noi analizele care aduc argumente că ne apropiem de o nouă criză. E adevărat, semnele se acumulează. Încă din 30 mai 2016 eu am exprimat opinia, bazată pe analiza unor evoluții în SUA că o criză va porni din SUA în  2019”, scrie Lucian Croitoru. „Apoi, pe 14 aprilie 2017 am reluat analiza pentru a arăta că acest eveniment foarte probabil ne va prinde pe picior greșit din cauza politicii fiscale prociclice, care s-a bazat, în ultimii ani, pe reducerea impozitelor concomitent cu creșterea cheltuielilor, dintre care cele cu salariile au avut ritmuri mari, care se vor aplica și în 2019”.

„Pe de altă parte, evoluțiile economice din România (în special inflaţia redusă), care au fost influențate foarte puternic şi de aceste politici fiscale, nu au dus la nevoia de a crește rata dobânzii de politică monetară și au menținut ratele dobânzii la tranzacțiile de pe piața interbancară la niveluri foarte joase. Având acest context, este probabil ca, atunci când criza va lovi, să fim din nou în situația de a întări politica fiscală, ca și după 2008. În acest scenariu, țările dezvoltate vor fi nevoite să reia politicile de relaxare cantitativă, acolo unde au fost stopate, sau să nu le mai anuleze, acolo unde mai sunt încă în funcțiune, de exemplu în zona euro.”

Lucian Croitoru este consilier principal pe probleme de politică monetară al guvernatorului Băncii Naționale a României şi președintele Consiliului de Administrație al Fondului Român de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar. Este profesor universitar la ASE şi a fost propus ca premier în 2009.

Ultimile din

Mergi la SUS