Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

BENEFICIILE PENTRU SANATATE ALE SFECLEI ROSII

in Sanatate de

Sfecla rosie este un aliment cunoscut inca din vechime, Aristotel scria despre aceasta inca din secolul al IV-lea. Este o sursa excelenta de vitamin si minerale, care ne ajuta sa ne mentinem sanatatea si lupta impotriva mai multor afectiuni.

Dulceata ei naturala a atras oamenii, in secolul al XIX-lea, a inceput sa fie folosita pentru extragerea zaharului. Consumata in stare cruda, sfecla rosie reprezinta o sursa importanta de vitamin A, vitaminele B1, B2, B6, vitamina C, sodiu, calciu, sulf, cupru, iod, potasiu, acid folic si antioxidanti. Contine peste 90% apa, apa si este bogata in substante vegetale care ajuta la eliminarea grasimilor si acid glutamic, care ajuta la stimularea sistemului nervos.

REDUCE INFLAMATIILE

Sfecla rosie are capacitatea de a reduce inflamațiile, de a proteja organele interne, de a îmbunătăți circulația sangvină și poate preveni numeroase boli cronice. De asemenea, este o sursă importantă de betaină, substanță nutritivă care protejează celulele de stresul de uzură. Cercetările pe animale arată că extractul de sfeclă roșie a redus formațiunile tumorale, atunci când a fost administrat odată cu apa de băut.

PREVINE SI LUPTA IMPOTRIVA ANEMIEI

Sfecla rosie e bogata in fier, magneziu si vitamin B2, stimuland procesul de formare a globulelor rosii si fiind un puternic luptator impotriva anemiei. O jumatate de pahar de sfecla rosie pe zi scade cu peste 20% tensiunea arteriala. Totodata, ajuta la imbunatatirea metabolismului celular, protejeaza celulele hepatices i ajuta la regenerarea lor. De asemenea, datorita continutului de potasiu si fier, regleaza tensiunea arteriala si asigura buna functionare a musculaturii cordului.

Consumul de sfecla rosie creste rezistenta fizica. Potrivit unui studiu realizat in Marea Britanie, sucul de sfecla rosie creste rezistenta la efort fizic. S-a constatat ca persoanele care au baut suc de sfecla inainte sa mearga la sala au rezistat cu 16% mai mult timp si au facut mai multe exercitii decat cei care nu bausera.

De asemenea, sfecla rosie lupta impotriva depresiei, datorita continutului de betadina, care reduce starile depressive si relaxeaza mintea.

ESTE DIURETICA SI DEPURATIVA

Sfecla rosie este bogata in saruri minerale si microelemente de mare importanta pentru organism, fiind utila in colite, enterite si tuberculoza. Unii specialisti recomanda consumul de sfecla rosie in timpul epidemiilor de gripa. Ea constituie si un adjuvant in tratamentul hipertensiunii. Este contraindicata in diabet. Sucul de sfecla rosie este un excelent depurativ si diuretic. Impreuna cu sucul de morcov si de castravete, este indicat in tratamentul pietrelor la vezica sau la rinichi. Sfecla se consuma proaspata, in salate si alte preparate culinare sau sub forma de suc, intrucat fiarta sau coapta, isi pierde din proprietatile terapeutice. Se beau 100-150 ml suc de sfecla rosie dimineata pe nemancate. Se bea simplu sau in combinatie cu cel de morcovi si castraveti.


Ultimile din

Mergi la SUS