Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Banalii dinţi de lapte pot salva viaţa, la maturitate. După ce vei citi asta, nu vei mai arunca dinţii de lapte ai copilului tău!

in Sanatate de

Mulţi părinţi obişnuiesc să păstreze dinţii de lapte ai copilului ca amintire, însă acest lucru poate aduce beneficii neaşteptate, potrivit specialiştilor.

Studiile arată că dinţii de lapte sunt o sursă de celule stem, protocelule ce pot fi cultivate şi transformate în alte tipuri de celule necesare pentru diverse probleme de sănătate.

Cu alte cuvinte, banalii dinţi de lapte pot salva viaţa, la maturitate.

Potrivit rezultatelor unor cercetări recente, dinţii de lapte conţin material genetic deosebit de preţios, care poate fi folosit la nevoie pentru vindecarea unor boli. Mai precis, dinţii de lapte conţin celule stem. Aceste celule pot regenera neuronii, ţesuturile osoase, ţesuturile cartilaginoase precum şi o serie de celule ale muşchiului cardiac.

Dintii de lapte sunt utilizati pentru extragerea, separarea si criogenarea celulelor stem care se afla în pulpa dentara. Procedeul se efectueaza în perioada de schimbare a dintilor, adica de la vârsta de 4-5 ani si pâna la vârsta de 13-14 ani.

Prin natura si proprietatile lor, celulele stem din dintii de lapte, în viitorul apropiat vor avea aceleasi aplicatii clinice ca si celulele hematopoietice din maduva spinarii si a sângelui din cordonul ombilical.

Tratamente posibile cu celule stem din dinţii de lapte:

-inlocuirea tesutului miocardic infarctat;
-regenerarea oaselor dupa fracturi si osteoporoze;
-tratamentul bolilor neurodegenerative;
-regenerarea pulpei si vitalizarea dintilor;
-tratamentul diferitelor boli dentare.

Desi celulele stem din pulpa dintilor sunt utilizate frecvent in diferite tratamente, astazi acestea pot fi folosite in transplant numai pentru persoana de la care s-a facut recoltarea. In viitor acestea vor putea fi folosite, probabil, si pentru alti membri ai familiei.

Pentru conservarea adecvata a celulelor stem, dintele de lapte al copilului trebuie congelat in conditii speciale in interval de maximum 48 de ore de la caderea sau scoaterea acestuia.

Ultimile din

Mergi la SUS