Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Bacterii periculoase! Iată la ce trebuie să avem grijă atunci când petrecem o zi la piscină.

in Diverse de

În zilele caniculare puţine lucruri sunt mai tentante decât apa răcoritoare a unei piscine. Însă pe cât este de plăcut să faci o baie relaxantă, pe atât de neplăcut este să te trezeşti cu tot felul de probleme de sănătate dobândite în urma distracţiei. Iată la ce trebuie să avem grijă atunci când petrecem o zi la piscină.

Doctorul american Julie Gilchrist, pediatru şi epidemiolog, atrage atenţia că în SUA mor înecate 3.800 de persoane în fiecare an, în timp ce alte 5.800 de persoane suferă accidentări cu urmări grave în timpul înotului în piscine, bazine, parcuri acvatice, incluzând probleme de memorie, dificultăţi de învăţare etc. Tocmai de aceea, mai ales dacă este vorba despre copii, piscinele ar trebui să aibă personal de supraveghere calificat să acorde primul ajutor la nevoie. Bineînţeles, dincolo de cazurile grave, cum este înecul sau accidentările grave rezultate în urma loviturilor, există şi alte probleme de sănătate care apar adesea fără să realizăm ca apa din piscină este cauza principală.

Infecţii ale urechii şi „inamicul rezistent”, bacilul piocianic

Infecţiile urechii apar, de exemplu, din cauza germenilor din apă şi sunt mai frecvente la persoanele predispuse la alergii, în cazul copiilor dar şi persoanelor mai în vârstă sau al celor cu ten gras ori uscat. Alţi germeni întâlniţi des în apa din bazine sunt şi ciupercile, dar şi alte bacteriii, precum pneumococi, streptococci sau bacilli, germeni care se localizează la rădăcina firelor de păr de la intrarea în ureche.

O bacterie periculoasă, care apare în apa tratată necorespunzător, este pseudomonas aeruginosa sau bacilul piocianic şi poate determina o mare varietate de infecţii. Frecvent sunt întâlnite infecţiile pielii şi boala numită „otita înotătorului”. Bacteria se dezvoltă cel mai bine în mediul cald şi umed, cum sunt şi piscinele, mai ales cele cu apă caldă. Uneori, această bacterie este rezistentă în apa caldă şi la produsele de dezinfectat. Infecţia se poate manifesta sub forma unor erupţii pe piele, cunoscută sub denumirea de „foliculita băii fierbinţi”, conform sfatulmedicului.ro. Pentru a evita problemele de acest gen, puteţi folosi dopuri de urechi atunci când înotaţi, apoi este bine vă ştergeţi temeinic urechile cu un prosop curat, personal, pe care să nu-l folosească şi alte persoane.

Cum ne afectează urina din piscină

Urinatul în piscină denotă nu numai lipsa de educaţie, ci şi ignoranţă legată de anumite complicaţii medicale care pot să apară în urma înghiţirii de apă contaminată cu urină. În urma unui sondaj recent, citat de postul de televiziune CNN, 17% din adulţi au admis că urinează în pscine sau parcuri acvatice. Problema este că nitrogenul din urină se combină cu dezinfectantul folosit în mod normal în piscine, clorul, şi astfel rezultă o substanţă chimică diferită, cloramina, după cum a explicat epidemiologul Michele Hlavsa pentru CNN. În primul rând, cloramina anulează efectul dezinfectant al clorului, care ar trebui să distrugă agenţi patogeni precum E. coli, salmonela etc. În al doilea rând, irită căile respiratorii şi mai ales ochii, care devin roşii. Pentru că transpiraţia şi multe produse de îngrijire personală conţin nitrogen, este bine să faceţi duş şi înainte de a intra în apă, nu numai după ce ieşiţi. Duşul înainte de a intra în apă previne formarea „păcătoasei” cloramine.

Citeste mai mult pe RTV.NET

Ultimile din

Mergi la SUS