Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Azi, moment istoric in Parlamentul Romaniei. Ziua in care PSD-ALDE incearca sa dea jos Guvernul PSD-ALDE. Cum au anuntat ca vor vota partidele parlamentare

in Politic de

Motiunea initiata de catre PSD si ALDE impotriva guvernului Grindeanu va fi dezbatuta si supusa votului, miercuri, de la ora 11, in plenul Camerelor reunite ale Parlamentului.

Este o zi decisiva in Parlamentul Romaniei. Au mai ramas cateva ore pana cand motiunea de cenzura va fi dezbatuta si supusa votului, iar rezultatul va stabili soarta premierului Sorin Grindeanu relateaza Stirileprotv.ro

In acest context, liderii coalitiei au convocat marti seara o sedinta de urgenta cu parlamentarii ALDE si PSD la un hotel din Bucuresti, care s-a incheiat inainte de miezul noptii. “Sunt realist, maine trecem motiunea”, a declarat Liviu Dragnea.

De altfel, Liviu Dragnea a fost singurul care a facut declaratii dupa aceasta intrunire. In acest moment, Partidul Social Democrat mizeaza pe aproximativ 250 voturi, ceea ce inseamna ca ar avea mai mult decat cele 233 necesare pentru ca motiunea sa treaca.

Sedinta va debuta cu o noua lectura a textului motiunii de cenzura, aceasta fiind citita prima data in plen duminica trecuta. PSD si ALDE au finalizat, duminica la pranz, textul motiunii de cenzura, document care are putin peste trei pagini si care se intituleaza ”Romania nu poate fi confiscata! Aparam democratia si votul romanilor”. In motiune se mentioneaza ca, la cinci luni de la instalarea Guvernului, coalitia de guvernare a facut o evaluare a activitatii Executivului, in urma careia a decis sa retraga sprijinul politic acordat Cabintelui. Decizia a dus la demisia a 25 din cei 27 de membri ai Cabinetului, care au inteles ”corect reponsabilitatea politica ce le revine in cadrul unei democratii constitutionale”, mentioneaza textul.

Documentul vorbeste in continuare de ”Guvernul” Ponta-Jianu-Grindeanu, pe care ii acuza de dispret fata de regulile democratice ale functionarii institutiilor. Initiatorii sustin ca nu este vorba despre o motiune PSD-ALDE, ci despre ”un act de responsabilitate politica pe care trebuie sa il faca Parlamentul Romaniei pentru a prezerva constitutionalitatea functionarii democratice a statului, respectarea legii si a votului cetatenilor Romaniei”.

Dupa citirea din nou in plen a textului, Sorin Grindeanu va prezenta pozitia guvernului sau fata de motiune, dupa care va urma dezbaterea in plen, fiecarui grup parlamentar fiindu-i atribuit un numar de minute stabilite, in functie de ponderea sa, iar la final premierul va avea din nou cuvantul, inainte de a se trece la vot.

In acest moment, PSD are 221 de parlamentari, PNL are 98, USR are 43, UDMR are 30, ALDE are 26, la fel ca PMP, minoritatile au 17, iar alti 3 parlamentari sunt neafiliati. PSD si ALDE au astfel impreuna 247 de parlamentari, peste numarul necesar pentru a darama Guvernul, insa nu se stie cu certitudine numarul celor nemultumiti de decizia luata de Comitetul Executiv National de a retrage increderea PSD in propriul guvern, in urma evaluarii initiate de catre Liviu Dragnea si prezentata, saptamana trecuta, membrilor CExN de catre Darius Valcov.

In aceste circumstante, Liviu Dragnea a inceput negocierile cu UDMR, dar acestea nu au avut rezultatul scontat astfel ca, marti dupa-amiaza, Kelemen Hunor a anuntat ca parlamentarii Uniunii nu vor participa la plenul reunit in care se va vota motiunea de cenzura.

Presedintele PMP, Traian Basescu, a anuntat marti ca senatorii si deputatii partidului pe care il conduce nu vor participa la sedinta de plen reunit de miercuri in care va fi dezbatuta si votata motiunea de cenzura depusa de PSD si ALDE impotriva prim-ministrului Sorin Grindeanu.

Celelalte doua partide de opozitie, PNL si USR, au anuntat ca vor fi prezente in sala de plen, dar nu vor participa la vot. In ceea ce-i priveste pe cei 17 deputati ai minoritatilor nationale, inclinati in mod traditional sa sprijine majoritatea parlamentara, acum au decis sa voteze fiecare dupa cum ii dicteaza constiinta.

SURSA: Stirileprotv.ro

Ultimile din

Mergi la SUS