Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Aveti grija ce produse de post cumparati! Multe produse contin substante periculoase. Din ce sunt facute pateurile, sunca si carnatii vegetali

in Diverse/Sanatate de

Pateurile de post, sunca si carnatii vegetali contin, de fapt, aceleasi ingrediente, dar sub forma diferita! Ce capcane ascund semipreparatele de la raionul cu produse speciale.

In aceasta perioada produsele de post sunt la foarte mare cautare. Fie ca vorbim de zacusac din legume, pateuri vegetale sau tot felul de paste si covrigei, toate sunt foarte consumate acum.  Insa in spatele produselor si a etichetelor de pe ele sunt foarte multe capcane pe care trebuie s ale descoperim.

– Cele mai multe produse de post procesate, au in compozitia lor zahar mult, indulcitori, aport mare de sare sau nitrit de sodium, foarte periculos pentru sanatate in cantitati mari

Am cerut ajutorul unui specialist si am inceput sa analizam produsele de post. Primele sub lupa: pateul vegetal si zacusca!

ALINA TRIFU, CONSILIER IN NUTRITIE: pe acesta avem apa, ulei de floarea soarelui, ceva legume deshidratate,  nu este chiar in regula pentru ca este un pateu vegetal si ar trebui sa contina in proportie mare legume sau leguminoase, practic e o pasta din legume si vegetale, nu o pasta din ulei vegetal.

– Borcanul asta de zacusca are o lingurita de zahar, comparative cu alte produse

Daca asociem cele doua produse la o masa, un simplu calcul ne aduce in fata unui rezultat ingrijorator.

Acest domn a decis sa mearga numai pe incredere, asa ca am rugat-o pe specialista noastra sa-i explice ce alegere a facut.

– Riscul la acest produs sunt zaharul adaugat si uleiul vegetal rafinat iar daca aveti probleme cu colesterolul sau cardiovasculare, nu e un produs indicat pt dumneavoastra! Bun si atunci care este indicat? Pai va trebui sa verififcam etichetele, la raft!

Chiar daca este post, mezelurile si branzeturile vegetale se pot gasi regasi si ele in meniul zilnic. Insa inainte de a le cumpara pe cele gata preparate, ar fi bine sa stiti ca in ele…

– Gasim la fel zahar, gasim soia si gasim acelasi ulei rafinat de floarea soarelui

– O sunca vegetala, carnati, si uitandu-ne pe etichete gasim fix aceleasi ingredient in fix aceliasi ordine. Practice orice am alege de la raft, consumam aceleasi produse. Difera doar forma? Forma si diverse condiment.

Una dintre cele mai mari capcane o regasim, insa, pe cutiile cu lapte vegetal.

– Un lapte de migdale care este imbogatiti cu calciu si cu vitmanine specific protein animale, b12 si vitamina d. Capcana este ca ai impresia ca e sanatos, fiind plin de vitamine, dar de fapt el este un ptodus cu zahara si plin de conservanti.

Nici dulciurile de post existente in comert nu sunt deloc recomandate. Pentru ca pe langa zaharul initial, contin amestecuri din mai multe tipuri de indulcitori.

Doamna  din imagini si-ar fi dorit sa cumpere o punga cu turta dulce, insa habar n-avea ce pune in cos.

– Contine zahar cat pentru necesarul unei intregi saptamani pentru un om! Okkk…multumesc pentru informative! Nu o mai vreti acum? Nu o mai vreau , multumesc frumos

Singura metoda prin care putem evita sa ne expunem organismul acestor “bombardamente” de zaharuri, conservanti si uleiuri, este sa preparam totul in casa.

– In loc de pateul vegetal gasit la raft putem sa cumparam humus sau sa facem humus, putem face o pasta tartinabila cu linte si avocado sau chiar banala pasta de masline

Iar atunci cand timpul pur si simplu nu va permite sa le preparati in casa, alocati 5 minute in plus cumparaturilor, pentru a citi cu atentie ingredientele produselor. Sursa.


Ultimile din

Mergi la SUS