Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

AVERTIZARE METEO! Cod Roșu de caniculă, de vineri. Temperaturi-record

in ExtraNews de

Cod portocaliu de canicula in 5 judete de joi, cu temperaturi de 40 de grade. Zona pentru care ar putea fi emis COD ROSU

Ne aşteaptă un nou val de caniculă! Meteorologii au decretat miercuri Cod Galben în 12 judeţe, iar de joi, temperaturile vor ajunge până la 36 de grade Celsius în cea mai mare parte a ţării. Vineri, în zonele de sud mercurul din termometre va urca și la 43 de grade. În cinci judeţe va fi chiar Cod Portocaliu. În plus, meteorologii au avertizat că este posibil să instituie şi Cod Roşu.

Joi, sudul va frige de-a dreptul, iar vineri am putea avea avertizare cod rosu de canicula in Oltenia. Meteorologii vorbesc despre 43 de grade la umbra.

Mihai Grecu: „Variatia asta brusca in decurs de cateva minute de 16 grade, 20 de grade intre ce e afara si ce e inauntru in mod cert nu face bine si poate sa duca la probleme cardiace, la probleme de tensiune, la probleme neurologice, la probleme pulmonare.”

Vineri dimineata, posibil sa avem cod rosu in Oltenia si Muntenia, cu temperaturi de pana la 43 de grade.

Joi, canicula se va instaura in toata tara, cu avertizare cod galben, iar cinci judete din sud vor intra deja sub avertizare cod portocaliu de canicula.

În cursul dimineţii de vineri este posibilă emiterea unui Cod Roşu de caniculă pentru areale extinse din Oltenia şi Muntenia, a anunţat Elena Mateescu, director executiv la Administraţia Naţională de Meteorologie, în cadrul Comandamentului convocat la sediul Ministerului Afacerilor Interne.

„În cursul dimineţii de vineri, este posibil, pe baza materialelor de la acest moment, să luăm în considerare emiterea unui Cod roşu de caniculă, pentru areale extinse din Oltenia şi Muntenia, pentru că în aceste zone se anticipează, conform modelelor de prognoză, valori de peste 40 – 42, posibil izolat 43 de grade, în special în Lunca Dunării, dar nu numai”, a precizat aceasta, citată de agerpres.ro.

Mateescu a subliniat că este posibil ca „aceste zile să fie cele mai călduroase din istoria măsurătorilor meteorologice”.

„În mod obişnuit, în data de 1 iulie, la nivelul României, maximele absolute sunt situate între 35 – 37 de grade. Aşa cum am spus, modelele indică la acest moment valori de 40 – 42, posibil 43, pentru aceste zone şi de aceea ANM a luat în considerare, cel puţin la acest moment, posibilitatea emiterii unui cod roşu pentru caniculă, dar mai ales pentru persistenţa valului de căldură şi a depăşirii indicelui de disconfort termic accentuat, luând în considerare că sâmbătă va fi a patra zi de caniculă consecutivă pentru o bună parte din ţară”, a explicat ea.

Reprezentanta ANM a spus că valul de căldură se va menţine pe parcursul zilelor de vineri şi sâmbătă, în acest interval fiind anticipat un cod portocaliu pentru cinci judeţe aflate în partea de sud-est a ţării.

Joi, în județele Dolj, Olt și Teleorman și în zona joasă de relief a județelor Caraș-Severin și Mehedinți se vor atinge local maxime termice de 37…39 de grade și pe arii restrânse de 40 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

Tot în cursul zilei de joi, 29 iunie, valul de căldură se va intensifica şi va cuprinde cea mai mare parte a ţării. Disconfortul termic va fi accentuat – indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pe arii relativ extinse pragul critic de 80 de unităţi. Se vor înregistra frecvent temperaturi maxime de 34…36 de grade, iar minimele nocturne se vor situa în general peste 20 de grade, îndeosebi în regiunile extracarpatice.

Pe santiere, temperatura resimtita de muncitori trece de 55 de grade Celsius, din cauza asfaltului fierbinte.

Daca turnati apa rece peste asfalt, incepe sa fiarba pe loc si se evapora in cel mult 20 de secunde.

Muncitor: „Ne-am obisnuit in ani de zile de cand lucram si deja ne-o intrat in corp si caldura si tot. Bem apa, ne da si firma, mai luam si noi.”

In marile orase, au fost infiintate deja puncte de prim ajutor, iar sute de persoane au cerut interventia medicilor. Pe strazi este la fel de cald ca in sera, iar multi oameni obosesc si simt ca se sufoca.

Atunci cand este extrem de cald, medicii ne recomanda sa bem de doua ori mai multa apa ca intr-o zi normala.

Mihai Grecu, sef Unitatea de Primire Urgente Spitalul Judean Timsioara: „Pacientul nu simte nimic in conditiile unei deshidratari, eventual se poate simti ametit din cauza faptului ca ii scade tensiunea arteriala.”

Norocosi sunt cei care lucreaza in birouri ferite de razele soarelui, insa acestia sunt expusi altor pericole.

Ultimile din

Mergi la SUS