Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Avertismentul Comisiei Europene privind sistemul de pensii private

in ExtraNews de

În cel mai recent raport de ţară privind evoluţia economică a României, Comisia Europeană (CE) a criticat reducerea contribuţiei virate Pilonului II de pensii administrate privat, avertizând că această măsură va pune probleme suplimentare sistemului de pensii, a anunţat luni Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

Absenţa reformelor structurale şi a consolidării fiscale ar putea duce la o aterizare forţată a economiei României, în condiţiile în care creşterea puternică de anul trecut a fost determinată în principal de consum, iar investiţiile au rămas la un nivel scăzut, potrivit raportului de ţară publicat de CE la începutul lunii martie.

Totodată, CE critică măsură referitoare la reducerea contribuţiei pentru Pilonul II de pensii administrate privat, fără legătură cu performanţa bună a fondurilor de pensii private. Practic, analiza Comisiei Europene confirmă atât concluziile altor instituţii internaţionale, cât şi observaţiile formulate de-a lungul timpului de către numeroşi experţi, potrivit APAPR.

”Potrivit acestora, fondurile de pensii private de Pilon II din România au fost în cei 10 ani de la lansare printre instituţiile financiare cele mai performanţe atât din România, cât şi din Europa, iar afectarea lor prin reducerea contribuţiei sau alte măsuri negative pune probleme suplimentare sistemului de pensii, în loc să îmbunătăţească situaţia”, se arată în comunicat.

În acelaşi timp, pieţele financiare, mai ales Bursa de la Bucureşti (BVB), vor avea de suferit de pe urma afectării Pilonului II, care este printre cei mai mari investitori instituţionali de pe piaţa locală de capital, potrivit APAPR.

APAPR reiterează că doar menţinerea legislaţiei şi arhitecturii actuale a Pilonului II, fără alte modificări, este singura soluţie potrivită pentru generaţia actuală de români activi, care au aşteptări foarte ridicate de la sistemul de pensii.

”Pilonul II a avut rezultate bune în ultimii ani, fondurile de pensii private din România înregistrând o performanţă de top în Europa. Totodată, acestea sunt printre cei mai importanţi investitori instituţionali din economia locală, deţinând aproximativ 20% din acţiunile liber tranzacţionate la Bursa de Valori de la Bucureşti şi circa 7% din datoria publică a României”, a declarat vicepreşedintele APAPR, Andreea Pipernea, în cadrul comunicatului.

Sursa: replicahd.roLoading...

Ultimile din

Privacy Policy Settings

Mergi la SUS