Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

„Avem 7.600 de dosare privind demnitari si persoane importante”. Sefa DNA Laura Codruta Kovesi face „CURATENIE”

in ExtraNews de

Sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, anunta ca procurorii nu sunt „nici impresionabili, nici ingrijorati” de atacurile declansate de penali impotriva lor. Ea a dezvaluit ca DNA lucreaza la un numar urias de dosare de mare coruptie.

Intr-un interviu acordat Agerpres, a doua zi dupa „autodenuntul” inculpatului Sebastian Ghita, Kovesi spune ca procurorii DNA nu sunt ingrijorati de atacurile penalilor.

„Cred ca ingrijorarea exista in randul persoanelor cercetate daca apeleaza la astfel de metode. Va pot spune ca procurorii din DNA nu sunt nici usor impresionabili, nu sunt nici ingrijorati de astfel de tactici. Sunt obisnuiti deja cu atacurile care se fac in spatiul public de catre persoanele pe care le cercetam sau de catre sustinatorii acestora.

De foarte multe ori, au fost astfel de atacuri imediat dupa ce anumite proceduri au fost declansate. Sunt atacuri la care noi nu putem sa iesim si sa explicam ce avem in dosar pentru ca ne este interzis acest lucru. Singurul nostru raspuns este sa finalizam dosarele cat mai repede si mai bine si raspunsul adecvat vine odata cu hotararea judecatoreasca definitiva care se da in fiecare caz.

Am vazut ca, de foarte multe ori, au fost situatii in care am fost acuzati ca dosarele sunt politice, ca dosarele nu sunt solide, ca nu avem probe si cu toate acestea am obtinut hotarari de condamnare. Deci, suntem intr-o faza in care procurorii din DNA sunt suficient de maturi, experimentati si curajosi incat sa faca fata acestor atacuri. In schimb, daca vorbim de ingrijorari, ne ingrijoreaza mai mult efectele dramatice pe care le are coruptia si nu atacurile pe care le fac persoanele cercetate”, a spus Kovesi.

Ea a dat exemple de modrui in care procurorii sunt hartuiti.

„Sunt atacuri facute prin declaratii publice, prin postari de pe Facebook, prin prezentarea unor documente din dosar in spatiul public. Trebuie sa spun ca, potrivit noului Cod de procedura penala, din momentul in care o persoana este invinuita si i se aduce la cunostinta calitatea de suspect, procurorul trebuie sa ii dea copie dupa tot dosarul, astfel ca acesta devine public. De foarte multe ori, se prezinta anumite documente dintr-un dosar, se prezinta anumite probe. Am observat ca, de foarte multe ori, se prezinta doar anumite pasaje din anumite documente intocmite de procuror. Pe de alta parte, sunt situatii in care se fac foarte multe plangeri impotriva procurorilor, la CSM, sau in alta parte. Sunt foarte multe metodele prin care poti sa hartuiesti procurorii”, a specificat Kovesi.

Sefa DNA a specificat apoi cate dosare au procurorii acum in lucru. Numarul este impresionat.

„Exact astazi avem peste 7.600 de dosare penale aflate in lucru. Asa cum spune si competenta prevazuta in lege, toate aceste dosare vizeaza coruptia la nivel inalt. Nu pot sa va dau un numar cati sunt demnitari sau cate persoane cu functii importante, pentru ca noi tinem statistica in functie de infractiunile care se comit, si acestea se refera la coruptia la nivel inalt”, a mentionat Kovesi. Sursa aktual24.ro

Ultimile din

Mergi la SUS