Mişcarea, asociată cu acţiunea apei asupra organismului, face din înot un sport al sănătăţii, cu influenţă pozitivă nu doar asupra corpului, ci şi a psihicului. Cu investiţii minime – costum de baie, cască de păr, ochelari de protecţie, înotul poate fi o excelentă opţiune pentru a face mişcare, în special pe durata verii. Mai ales că nu e doar captivant, ci şi sănătos, avantajele practicării lui fiind numeroase.
POSTURĂ CORPORALĂ DE INVIDIAT! În timp ce înoţi, majoritatea grupelor musculare sunt puse în mişcare, fără ca articulaţiile să aibă de suferit, iar ligamentele se fortifică şi devin mai flexibile. Practicându-l cu regularitate, îţi tonifici muşchii pectorali, fesieri, ai spatelui, coapselor şi gambelor, toate acestea conferind corpului tău o formă şi o ţinută armonioase. Mai ales că vei avea şi abdomen plat, ceea ce, cu siguranta, îti doreşti.
INIMĂ SĂNĂTOASĂ! Antrenaţi nu sunt doar muşchii scheletici, ci şi miocardul, prin înot îmbunătăţindu-se funcţionarea aparatului cardiovascular: o mai bună circulaţie sangvină, frecvenţă cardiacă crescută şi, prin stimularea funcţiei de pompare a inimii, facilitarea transportului oxigenului şi a nutrientilor către ţesuturi.
RESPIRAŢIE MAI EFICIENTĂ! Înotul are influenţă şi asupra plămânilor, ducând la creşterea capacităţii respiratorii, ceea ce face ca oxigenarea să fie mai eficientă. Prin aceasta, înotul le este recomandat celor trecuţi de prima tinereţe, ştiut fiind că, o dată cu înaintarea în vârstă capacitatea pulmonară începe să scadă.
CONSUM DE ENERGIE ŞI CALORII! Implicând un mare consum de energie, înotul stimulează arderile, contribuind nu doar la eliminarea excesului de kilograme, ci şi la reglarea nivelul colesterolului din sânge. Chiar şi înotând mooderat, într-o singură oră, în funcţie de greutatea corporală şi stilul de înot ales, poţi arde între 300 şi 700 de calorii dacă este iînsoţit şi de o dietă echilibrată.
RELAXEAZĂ ŞI ÎNVIOREAZĂ! Datorită efectului de relaxare şi inducere a stării de bine, înotul este adesea comparat cu o formă de “meditaţie activă”. Practicându-l cu regularitate, prin stimularea eliberării de endorfine, aşa-numiţii hormoni ai stării de bine, înotul te va feri de stări depresive şi anxietate, te va ajuta să faci faţă stresului.
EFECT TERAPEUTIC! Sigur, cu toţii ne putem bucura de beneficiile înotului asupra organismului. Exista însa persoane cărora medicii le recomandă expres practicarea înotului, precum suferizilor de artrită, dureri de spate, obezitate, deformări ale coloanei vertebrale. Pentru aceştia înotul constituie o oportunitate excelentă de a-şi îmbunătăţi sănătatea, iar prin includerea lui în stilul de viaţă, chiar de a scapa de ele. De asemenea, înotul are darul de a reduce tensiunea arterială crescută, contribuind la echilibrarea tensiunii arteriale. Înotul are efect binefăcător atât asupra stării de sănătate a viitoarei mame, cât şi asupra dezvoltării fătului. Şi asupra copiilor cu o ţinută corporală defectuoasă înotul are efecte benefice, ajutându-i să-şi îmbunătăţească postura. Iar practicarea înotului de la o vârstă fragedă poate deveni pe viitor scolioza şi ptatfusul.
DISTRACŢIE PENTRU CEI MICI! Înotul are influenţă benefica nu doar asupra dezvoltării armonioase, ci şi asupra activităţii intelectuale a copilului (se tot spune că prichindeii care ştiu să înoate sunt mai isteţi). Se spune că orice copil poate învăţa să înoate chiar din primele luni de viaţă, apa constituind pentru el un mediu natural înca de când se afla în pântecul mamei. Ulterior, îşi va însuşi această deprindere din momentul în care va ajunge la o perfectă coordonare a mişcărilor voluntare, ceea ce se constată, de obicei, in jurul vârstei de doi ani. Chiar şi ajungând la acest nivel de dezvoltare, pană pe la 4-5 ani, se recomandă să se lucreze individual cu copilul, abia după această vârstă putând fi înscris la un curs de înot într-un grup de copii. Până atunci însă, ca părinte, un rol foarte important: să faci în şsa fel, încât prichindelului tău să nu-i fie teamă de apă, să se obişnuiască treptat cu ea, ba chiar să-i placă. Jucându-te cu el, zbenguindu-vă împreună în apă, când mergeti la mare sau frecventând un bazin de înot. Chiar dacă până pe la trei ani nu se poate vorbi despre înot propriu-zis, joaca prichindelului în apă îi transformă mişcările reflexe în automatisme, pregătindu-l pentru lecţiile ce vor urma. Până pe la şase-şapte ani, acestea trebuie să se constituie într-un fel de joacă organizată, pentru a preîntâmpina instalarea plictiselii ţi a lipsei de interes din cauza mişcărilor repetate pe care ar trebui să le facă în timpul lecţiilor.
MĂSURI DE LUAT ÎN SEAMĂ: Pentru a evita senzaţiile neplăcute, precum ameţeala sau crampele musculare, intră în apă după ce a trecut cel puţin o oră de la masă. Pentru a nu provoca o constricţie bruscă a vaselor de sânge, înainte de a înota, fă un duş rece sau intră fără grabă în apă, lăsând corpul să se obişnuiască treptat cu temperatura. Nu uita: 20 grade C! Altfel, te expui riscului de a răci, iar pe viitor de a suferi de reumatism. Poartă neapărat ochelari speciali de înot când frecventezi un bazin. Aceştia nu vor lasa apa clorată să-ţi intre în ochi, prevenind astfel înroşirea şi inflamarea acestora.