Au oprit camioanele cu lemne defrişate!

in ExtraNews de

Un grup de activiști Agent Green, împreună cu mai mulţi oameni de știiință și alpiniști profesioniști au blocat, pe Transfăgărășan, camioanele încărcate cu arbori tăiaţi din munții Făgăraș.

Protestatarii au dorit, prin această acţiune, să tragă un semnal de alarmă cu privire la distrugerea ultimelor păduri virgine din zona Vidraru, acţiune care pune în pericol nu doar pădurea, ci şi lacul de acumulare, obiectiv strategic pentru sistemul energetic naţional, informează Agent Green. Protestatarii au ocupat arborii cu corturi speciale și au afișat bannere cu mesajul “Salvați Ultimele Păduri Virgine” în limbile română și engleză.

Agent Green, EuroNatur, oamenii de știință și alpiniștii cer Guvernului României să impună un moratoriu asupra exploatărilor în toate zonele unde mai există păduri potențial virgine și cvasivirgine.

“Ne dorim ca Ministerul Pădurilor și Apelor să facă din protejarea pădurilor virgine prioritatea anului 2017. Nu ne mai permitem să pierdem niciun hectar. În mod particular, ce se întâmplă la Vidraru este o chestiune de siguranță națională. Nu plecăm de aici până nu primim asigurări de la minister că se vor lua măsuri serioase“, a spus Gabriel Păun, președintele Agent Green.

“În calitate de inițiator al programului de includere a ultimelor păduri virgine din Europa în Patromoniul Mondial Natural UNESCO, susțin protejarea acestor păduri de paradis nu doar prin cercetare științifică, dar astăzi și cu propriul meu trup pentru a opri distrugerea lor. Aceste păduri au o importanță naturală globală extraordinară și nu trebuie pierdute“, a spus profesorul Hannes Knapp din Germania.

Două treimi din ultimele păduri virgine din Uniunea Europeană au supraviețuit în România. Unicul inventar oficial al ultimelor păduri virgine a fost publicat în anul 2004 și a cuprins peste 218.000 hectare de păduri intacte. De atunci cele mai multe au fost distruse, însă nu există date oficiale la nivel național privind suprafața pierdută. Guvernul României nu a monitorizat situația şi nici nu a luat suficiente măsuri pentru a stopa acest dezastru ecologic.

Agent Green solicită Ministerului Apelor și Pădurilor suspendarea tuturor exploatărilor forestiere din bazinul de recepție a lacului Vidraru, realizarea, anul acesta, a tuturor studiilor necesare pentru a introduce în Catalogul Național toate pădurile virgine rămase, iar restul de păduri să fie supuse pe viitor unui regim de conservare deosebită sau de codru grădinărit. Se mai solicită realizarea unei anchete în cazul degradării pădurilor virgine și a celorlalte păduri cu funcții de protecție a lacului Vidraru şi instituirea unui moratoriu la nivel național pentru toate zonele care mai pot avea încă păduri virgine. (foto: Agent Green)