Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Atenţie, gunoaiele se vor colecta selectiv. Deja e lege!

in Diverse/ExtraNews de

   Ministerul Mediului anunță că s-a promulgat Legea privind aprobarea OUG 68/2016 pentru modificarea şi completarea Legii 211/2011 referitoare la regimul deşeurilor, prin care se introduce colectarea separată a unor categorii de deşeuri.

   Legea prevede că, “pentru asigurarea unui grad înalt de valorificare, producătorii de deşeuri şi deţinătorii de deşeuri sunt obligaţi să colecteze separat cel puţin următoarele categorii de deşeuri: hârtie, metal, plastic şi sticlă”. Totodată, “operatorii economici care efectuează operaţii de colectare şi transport de deşeuri au obligaţia să le livreze şi transporte deșeurile numai la instalaţii autorizate pentru efectuarea operaţiunilor de sortare, tratare, reciclare şi depozitare”.

   Actul normativ va reglementa modificarea şi completarea Legii nr. 211/2011, în vederea transpunerii corecte şi complete a Directivei 2008/98/CE, directivă ce are scopul de a contribui la realizarea , în UE, a obiectivului “o societate a reciclării”, urmărind evitarea generării de deșeuri și utilizarea acestora ca resurse.

   Ministerul Mediului susţine că „legea va conduce la aplicarea și în România a principiului ‘plăteşte pentru cât arunci’ de către autorităţile publice locale şi introduce obligaţii etapizate privind nivelul de pregătire pentru reutilizare, reciclare şi alte operaţiuni de valorificare materială, inclusiv operaţiuni de umplere, rambleiere, care utilizează deşeuri pentru a înlocui alte materiale, ale persoanelor juridice pe numele cărora sunt emise autorizaţiile de construcţie sau demolări. Introducerea instrumentului “plătești cât arunci” nu presupune o taxă suplimentară cetățeanului ci, dimpotrivă, oferă posibilitatea de a plăti mai puțin gestionarea deșeurilor iar impactul va fi unul pozitiv – scăderea cantităților de deșeuri duse la depozitare”. (foto: pixabay.com)

Ultimile din

Mergi la SUS