Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Atenţie ce postaţi pe reţele! Exerciţiu european de eliminare a conţinutului online instigator la ură!

in Diverse/ExtraNews de

   Poliția Română, alături de poliții și ONG-uri din celelalte state europene, a participat la un exerciţiu de testare a reacţiilor companiilor IT în ceea ce privește eliminarea conţinutului online instigator la ură. Pe parcursul a şapte săptămâni, au fost identificate și raportate 56 de astfel de postări, 15 dintre acestea fiind eliminate de administratorii platformelor sociale în 24 de ore de la semnalare.

   Poliția Română a participat, în perioada 20 martie 5 mai 2017, alături de poliții din celelalte state europene și ONG-uri, la un exerciţiu european ce a vizat identificarea comentariilor, paginilor, canalelor, videoclipurilor sau altui conținut instigator la ură și raportarea respectivului conținut către administratorii platformelor sociale în calitate de ,,normal user”, anunţă un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne).

   Au fost identificate și raportate 56 de comentarii, videoclipuri, pagini, profile sau canale ce aveau conținuturi cu caracter instigator la ură, 15 dintre acestea fiind șterse de companiile care dețin platformele în decurs de 24 de ore de la semnalare. Restul conținutului instigator la ură ce a fost raportat către companii nu a fost eliminat până la închiderea exercițiului. Postările identificate în cadrul exercițiului au caracter singular și nerepetabil ca mesaj în cadrul postărilor efectuate de autorii lor.

   De asemenea, în cazul unui utilizator la care s-a constat existența unui număr mare de postări ce aveau caracter incitator la ură și discriminare, polițiștii Direcției de Investigații Criminale s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de incitare la ură sau discriminare. Utilizatorul fiind bănuit că, în perioada 2015 și până în prezent, ar fi distribuit videoclipuri precum și mesaje cu caracter ce incită publicul la ură sau discriminare față de diverse categorii de persoane.

   La 31 mai 2016, Comisia Europeană a dat publicității un comunicat de presă prin care anunța semnarea unui cod de conduită care conține o serie de angajamente privind combaterea discursului motivat de ură în mediul online. Conform ultimului paragraf al codului, companiile de IT și CE convin să evalueze angajamentele publice din prezentul cod în mod regulat, inclusiv a impactului pe care acestea îl au. Codul instituie în sarcina companiilor care dețin platforme sociale online o serie de acțiuni precum: analizarea notificărilor primite cu privire la conținutul dăunător, analizarea conținutului în cauză și a eliminării acestuia sau blocării accesului la acesta într-un interval de 24 de ore.

Pentru a constata modul efectiv de punere în practică a acestui cod de conduită s-a stabilit desfăşurarea unui exerciţiu de monitorizare pentru a evalua reacţiile companiilor IT privind notificările legate de conţinutul motivat de ură în mediul online. (foto: pixabay.com)

Ultimile din

Mergi la SUS