Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

AȘA POȚI FACE SĂ ÎNCETEZE ORICE CEARTĂ CONJUGALĂ

in Diverse de

Fiecare cuplu se ceartă. Cei care spun că nu fac asta probabil că mint, nu țin unul la celălalt și se văd rar sau ignoră problemele pe care le au. Totuși, poți să aplanezi orice conflict folosind doar cuvintele și atitudinea potrivite.

Din păcate, o ceartă total nevinovată se poate transforma într-un adevărat scandal foarte repede. Dacă amândoi s-au enervat, este greu să se mai oprească. Încearcă să faci ceea ce ține de tine pentru ca să nu se ajungă aici. Ar fi bine ca, atunci când spiritele se încing, să încerci să nu spui nimic. La nervi poți da o replică tăioasă, apoi cearta se înfierbântă și greu vă mai puteți opri. Cel mai bine ar fi să te poți abține și să dai alte semne că te-ai enervat (să oftezi, să dai ochii peste cap etc.). Abia după ce te-ai liniștit, spune ceva. În niciun caz să nu aduci în discuție subiecte trecute pentru care v-ați certat, ci rămâi doar la chestiunea prezentă.

ATITUDINE ÎMPĂCIUITOARE, DAR FERMĂ

Orice ceartă încetează printr-o atitudine împăciuitoare, însă fermă și hotărâtă întreabă-ți soțul ce îl deranjează și de ce. Ascultă-l cu atenție în timp ce vorbește. Încearcă să-i înțelegi sentimentele pe care le are. Pune-i întrebări deschise despre cum s-a simțit pentru a afla mai multe și pentru a-l lăsa să se descarce și să se elibereze de tot ce a ținut în el. Este important să fii interesată sincer de ceea ce spune, să-l înțelegi și să-l ajuți. Cere-i iertare, dacă ai făcut ceva care l-a deranjat. Întreabă-l ce poți face pentru el sau ce ați putea face împreună pentru a remedia situația, care ar fi, după el, soluțiile sau cum crede el că ar putea fi mulțumit.

CUVÂNTUL CARE PUNE PUNCT ORICĂRUI CONFLICT

Un terapeut american specializat în probleme de cuplu și familie, Hal Runkel, este de părere că un singur cuvânt ar putea opri o ceartă conjugală. Dacă unul dintre “combatanți” spune cuvântul “Au!”, ar putea să înceteze totul. Daca ați și vorbit de asta înainte ca unul să spună “Au!” când se depășeste o anumită limită, celălalt își va veni în fire și se va liniști. Dacă îți permiți să-ți arăți slăbiciunea proprie, o dispută poate lua o turnură complet diferită, spune Runkel. În loc să-ți îndepărtezi partenerul, semnalezi dorința de apropiere. Cu acest cuvânt mic îi spui că te-ai deschis pentru el, iar asta te face vulnerabilă. Așa că veți vorbi mai departe unul altuia ca doi oameni care se iubesc.

NU TOLERA NICIODATĂ VIOLENȚA FIZICĂ

Dacă se trece peste o anumită limită și se ajunge la violență fizică, nu mai este cazul să încerci să-l liniștești. Protejează-te pe tine și pe copii. Cere imediat ajutorul poliției și / sau instituțiilor abilitate (spital de boli nervoase, direcții de asistență socială, ONG-uri care protejeaza femeile expuse violenței în familie etc.). Nu se poate spune când apare limita, pentru a uneori violența verbală maschează frustrări și nu implică violență fizică. Totuși, mesajul ar trebui să fie clar pentru toate femeile: violența fizică nu poate fi tolerată! Acceptarea unui mic grad de violența fizică (o palmă de exemplu) îi poate induce ideea că ești de acord cu acest comportament. Ca urmare, va fi mult mai rău.

 

Ultimile din

Mergi la SUS