Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

ASA POTI EVITA MANCATUL COMPULSIV

in Diverse de

De ce ne vine sa devoram cantitati impresionante de ciocolata si de junk-food inainte de acea perioada a lunii si cum putem scapa de aceste apucaturi? Iata cum sa tii sub control aceste porniri!

Specialistii au numit aceasta pornire mancat compulsiv – adica acele impulsuri de necontrolat, care vin din senin, de a consuma cantitati mari de mancare. Acestea apar in preajma perioadei de menstruatie si se manifesta de cele mai multe ori astfel:

*mananci mult chiar si cand nu ti-e foame sau te simti satula;

*experimentezi situatia de rusine si de suparare dupa un astfel de ospat;

*manaci pe ascuns? Ei bine, prin asta trec cele mai multe femei si lucrurile au o explicatie. Mancatul compulsiv in perioada delicata a lunii are o component psihologica, potrivit studiilor, hormonii ovarieni joaca un rol important in aceste manifestari, este vorba de nivelul de progesteron, care creste in perioada de premenstruatie si care este responsabil de aceasta pofta de mancare de necontrolat si de senzatiile mai putin placate de dupa. Pe de alta parte, estrogenul, responsabil de cresterea poftei de mancare, are in aceasta perioada cotele mai scazute, el atingand apogeul la ovulatie. Pe scurt, din cauza acestor hormoni, cresc sansele sa nu-ti fie nimic pe plac inainte de declansarea menstruatiei si sa mananci necontrolat.

CUM SA TII SUB CONTROL ACESTE PORNIRI

In primul rand, incearca sa rezisti tentatiei si sa nu cumperi junk-food. Cand te apuca pofta de rontait, bea un pahar cu apa si mananca fructe proaspete sau fa-ti un ceai de menta, mesteca guma. Alege un smoothie de fructe cu iaurt sau coace un cartof dulce cu putin unt si zahar brun. Fa-ti un popcorn cu caramel si scortisoara. Poti alege si chipsuri de cartofi, nu prajite, ci coapte, cu putina sare si paprika. Rontaie un mix de seminte, nuci si fructe confiate.

Fibrele si proteinele din fructe si carbohidrati complecsi (cereale integrale) ajuta la incetinirea absorbtiei zaharului in organism, asa ca atunci cand apare pofta de dulce, nu lua cutia cu bomboane, ci o salata de fructe. Asta nu inseamna nici ca ai liber la indulcitorii artificiali, acestia pot stimula colonul, ceea ce poate duce la crampe si diaree, ultimele lucruri de care ai nevoie in timpul perioadei premenstruale, cunoscuta sic a PMS.

Intensitatea crampelor poate fi diminuata cu ajutor alimentelor bogate in vitamin B: fructe, legume, pui, curcan, somon. De asemenea, sunt eficiente si alimentele care contin nutrienti antiinflamatori: omega3, vitaminele C, D, E: ton, nuci, seminte, fasole.

Consuma legume cu continut mare de apa cum ar fi: castravetii, ceapa, pepenele rosu sau rosiile. Aceste diuretice naturale ajuta la ameliorarea senzatiei de balonare.

Bea 2-3 litri de apa pe zi, cantitatea ideala. Calda (cu lamaie) sau rece, aceasta ajuta la relaxarea muschilor uterini.

Calciul e de asemenea recomandat in ameliorarea crampelor, dar excesul poate duce la constipatie.

TREBUIE SA REDUCEM ALCOOLUL, ZAHARUL, SAREA SI GRASIMILE RAFINATE

In primul rand, trebuie sa reducem alcoolul, zaharul, sarea si grasimile rafinate. Apoi, suplimentam cantitatea de apa, sursele de carbohidrati din cerealele integrale (paste integrale cu legume), mancam mai multe fructe (pacalim astfel pofta de dulce) si ne indreptam spre surse de grasimi benefice, precum fructele oleaginoase (nuci, alune, migdale), peste oceanic de captura (sardine, somon) si avocado. Prin aceste alegeri, organismal nostru face fata mai usor schimbarilor hormonale din timpul PMS-ului, iar noi ne vom simti mai bine, mai usoare, putin mai relaxate.

SFAT!

Schimbarile de ordin hormonal din aceasta perioada duc la retentia de apa, care se manifesta prin balonare si umflarea membrelor. Consumand sodiu, nu facem decat sa accentuam aceasta “problema”. Evitati produsele cum ar fi mancarea chinezeasca de la restaurant sau supele la plic.   

Ultimile din

Mergi la SUS