Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

ASA ITI PREGATESTI COPILUL PENTRU VIATA

in Diverse de

Ne uitam in jur si vedem multi tineri nepregatiti pentru “tranta” cu viata reala. Ei sunt produsul unor parinti hiperprotectori, care s-au gandit ca, ferindu-i de orice pericol si de griji, isi arata dragostea fata de ei.

Parintii care fac totul in locul copilului lor au o problema legata de exercitarea controlului. Dar ei ambaleaza aceasta tendinta sub forma grijii si a afectiunii. Adultii ar avea nevoie, mai degraba, sa-si constientizeze propriile nevoi si sa se corijeze inainte de a fi prea tarziu. Altfel, adolescentul va creste dependent si acest lucru va fi o problema din ce in ce mai mare, atat din punct de vedere psiho-emotional, cat si social.

DA-I RESPONSABILITATI

Copilul trebuie pregatit inca de mic pentru lumea reala. Cel mai sigur mod de a face asta este sa-l invatam sa fie responsabil, sa-si assume diverse sarcini si sa raspunda de buna lor indeplinire. Incepand de la varste mici, il poti lua sa faca lucruri impreuna cu tine. Mai ales copiilor mici, activitatile casnice li se par amuzante si nicidecum o corvoada. Daca le ceri ajutorul, se simt importanti, utili si maturi. Deci roaga-l sa aseze farfuriile pe masa, sa stranga ambalajul ciocolatei mancate si sa-l arunce la gunoi etc. Scolarul mai mare ar trebui sa-si faca temele fara a fi impins de la spate, sa stie ca asta e datoria lui. Adolescentul poate fi invatat sa economiseasca pentru lucrurile scumpe pe care le doreste. La orice varsta ar trebui sa stie ca nu e bine sa minta si sa recunoasca atunci cand nu a fost onest.

CITESTE SI: TEST: CE FEL DE PARINTE ESTI?

LASA-L SA TREACA PRIN GREUTATI

Pe langa abilitatile si calitatile morale pe care ar fi bine sa i le insufli, e important sa-ti ajuti micutul sa dobandeasca taria emotionala de a rezista in fata greutatilor care vor aparea pe parcursul vietii. Daca in copilarie nu va intampina greutati, iar tu ii vei presara calea doar cu roze, la primele provocari intalnite va ceda. Nu vei putea sa-i fii alaturi tot timpul pentru a-l proteja. Ar trebui sa aiba abilitatea de a-si regla singur afectivitatea, sa poata sa fie calm atunci cand este sub presiune si sa-si exprime emotiile intr-un mod adecvat situatiei. Acest lucru se obtine prin experienta. Dupa ce se va obisnui cu situatiile dificile, nu se va mai descuraja usor si nu va mai ceda nervos.

CITESTE SI: CUM ÎI ÎNVINGI PE “NU POT!” ȘI PE “NU VREAU!”

NU FACE TREABA IN LOCUL LUI

Adolescentul trebuie lasat sa se descurce singur in diferite situatii, de exemplu, la inscrierea la un curs extracurricular sau la un sport. Da-i sa faca anumite comisioane, sa mearga la cumparaturi, sa plateasca facturi etc. Dar tine cont ca fiecare persoana are un ritm propriu. Asadar, este recomandabil sa astepti pana ce copilul termina singur sarcina si nu-l intrerupe pentru a interveni tu. Multi parinti fac ei treaba in locul celor mici pentru ca nu au rabdare. De asemenea, daca a mers la piata, nu-l critica pentru ca a confundat patrunjelul cu leusteanul sau ca a gresit altceva. Esecul trebuie privit ca oportunitate de a incerca din nou si de a face lucrurile mai bine.

CITESTE SI: EMOȚIONANT! „Ține minte fiule…totul ni se întoarce! Totul ni se întoarce….”

Ultimile din

Mergi la SUS