Partenerul tău de viaţă cu care ai împărţit atâtea clipe frumoase s-a îmbolnăvit grav. Poate a avut un atac vascular cerebral sau un infarct. În multe cazuri, aceste probleme de sănătate sunt tratabile, dar urmează o perioada grea de convalescenţă.
Soţia unui bărbat care a avut un atac cerebral vascular sau infarct trece şi ea prin momente grele. De multe ori, căsnicia se transformă într-o relaţie bolnav-îngrijitor. Dacă eşti în această situaţie sau cunoşti o familie afectată, află cum îl poţi ajuta. În primul rând, e bine să ştii că bolnavul are nevoie de cât mai multă dragoste, empatie, sprijin şi încurajare.
CUM ÎI POŢI GRĂBI VINDECAREA
Pentru unii bărbaţi, o problemă gravă este ca un şoc. Ei înţeleg deodată cât de importantă este sănătatea. Realizează că nu sunt invincibili şi că oricând li se poate întâmpla ceva. La cei mai mulţi dintre ei pot apărea depresia, anxietatea, fobia sau diferite frici. Soţiile îi pot ajuta mult pe pacienţi. Conform indicaţiilor medicului, stimulează-l să facă mişcare, să urmeze regimul alimetar recomandat, să-şi schimbe obiceiurile nocive (sedentarismul, mesele copioase sau alte excese, alcoolul, fumatul etc.). Vă puteţi aminti împreună momentele frumoase prin care aţi trecut. Astfel, îi dai o stare de optimism, care grăbeşte recuperarea.
PROTEJEAZĂ-L FĂRĂ SĂ-L COCOLOSEŞTI
Ţine cont şi de faptul că ai de a face cu un om hipersensibil imediat după accident. El trebuie protejat, însă în mod indirect, pentru a nu se simţi ca o persoană ce suferă de un handicap. Fă împreună cu el anumite acţiuni uşoare, plimbări etc. E foarte important să-i aloci timp fără să-i faci reproşuri, pentru că, pe moment, starea lui se poate agrava. Poţi beneficia şi de experienţa altor persoane care au trecut prim momente similare. Află de la acestea cu ce s-au confruntat şi cum au trecut peste probleme.
AI GRIJĂ ŞI DE TINE
A îngriji un bolnav nu e un lucru uşor. Poate mai ai încă serviciu şi copii mici de care trebuie să te ocupi. Şi chiar dacă eşti pensionară, tot vei fi tentată să-i dedici lui tot timpul. Dar ai nevoie să fii atentă şi la tine însăţi. Dacă vei cădea şi tu la pat, ce vei rezolva? Încearcă să stai singură, să savurezi o cafea câteva minute. Întâlneşte-te cu o prietenă. Fă-ţi analizele şi mergi la medic atunci când nu te simţi bine. Dacă soţul tău are nevoie să stea cineva cu el 24 de ore din 24, roagă, din când în când, şi pe alticineva să-ţi ţină locul.
FII ALĂTURI DE EL
Soţul poate rămâne cu mici ticuri sau ciudăţenii. Dar atât timp cât ele nu te deranjează radical, mai bine le tolerezi, cel puţin în primă fază. Ulterior, după ce starea lui de sănătate s-a stabilizat, poţi lucra cu el pentru schimbarea anumitor obiceiuri dobândite în timpul crizei. Dacă au fost afectate arii corticale majore, care au dus la schimbarea personalităţii, nu există soluţii standard. În colaborare cu medicii, este util să vezi tot ce se poate face din punct de vedere medical. Cel mai important lucru este să fii alături de el în prioada imediat următoare pentru recuperare.