Știri captivante și curiozități din toată lumea – Descoperă informațiile care contează!

🔗 Conectează-te cu NOI

🌿 Hai pe Facebook! 📘 Alătură-te Grupului ▶️ Urmărește pe YouTube

Aromaterapia, sursa de energie si vitalitate

in Sanatate de

In radacini, tulpini, frunze, seminte si flori, fiecare planta contine uleiuri esentiale (volatile sau eterice), folosite in aromaterapie pentru a stimula echilibrul si armonia trupului, mintii si spiritului. Proprietatile terapeutice ale acestor uleiuri provin, fara indoiala, din influent ape care o au asupra hormonilor si a altor substante chimice cu rol de mesager, care se gasesc in corp si in creier.

Folosirea uleiurilor esentiale dateaza inca din 4500 i.Ch., cand egiptenii au creat parfumuri si leacuri din ele. Ei au facut legatura intre arome si religie, atribuind o anumita mireasma fiecareia dintre multele lor zeitati. Preotii egipteni foloseau uleiurile esentiale la imbalsamare, s-au regasit urme de astfel de substante in mumii vechi de 3000 de ani.

Cunostiintele antice au fost pastrate de medicii greci, romani si arabi, ale caror lucrari au influentat medicina timp de secole. In secolul al XVIII-lea, uleiurile volatile erau inca utilizate pe scara larga in practica medicinala. Dar la sfarsitul secolului al XIX-lea a inceput babricarea de esente sintetice, procedeu mai ieftin si mai usor decat extragerea lor din plante, iar folosirea leacurilor obtinute pe cale naturala a cunoscut atunci un declin.

Aromaterapia moderna a aparut odata cu lucrarile chimistului francez Rene-Maurice Gattefosse, are in anii ’20 a descoperit proprietatile vindecatoare ale uleiului de levantica. Asa au inceput sa studieze antiseptice ale uleiurilor esentiale, si in anul 1937, el publica prima carte moderna de aromaterapie.

CERETI SFATUL UNUI SPECIALIST

Un aromaterapeut va va pune intrebari despre sanatate, nivelul stresului si starea de spirit. El va trebui sa afle ce alte remedii folositi, deoarece efectul unor medicamente, indeosebi al celor homeopatice, poate fi modificat de mirosul puternic al uleiurilor aromaterapeutice. Dupa aceea va allege uleiurile care vi se potrivesc si modul de administrare a tratamentului. Sunt mai multe metode, dar cea mai obisnuita este practicarea unui masaj total si relaxant cu uleiurile recomandate. Dupa masaj, sunteti lasat sa va relaxati in liniste. Terapeutul va poate sugera sa nu faceti baie cateva ore dupa masaj,pentru ca pielea sa absoarba bine uleiul. Poate sa va dea uleiuri de utilizat la domiciliu. Intreaga sedinta, cuprinzand si masajul dureaza intre 60 si 90 de minute

FOLOSIREA TERAPIEI LA DOMICILIU

O lampa odoranta degaja in atmosfera esente eterice. Puneti cateva picaturi de ulei in partea de sus, umpluta cu apa si aprindeti lumanarea plasata dedesubt (nu o lasati nesupravegheata).

Este important sa obtineti un diagnostic medical sigur inainte de a folosi aromaterapia pentru a trata simptome, care, in mod normal, v-ar fi determinat sa va adresati unui medic. Uleiurile esentiale sunt la indemana, iar tratamente ca inhalatiile, masajul si baile aromatice sunt usor de realizat la domiciliu. Dar eficacitatea uleiurilor depinde de modul cum au fost extrase si pastrate. Cele mai bune se comercializeaza in sticlute de culoare inchisa si sunt obtinute prin distilarea vaporilor sau prin extragerea din parti de plante naturale, de obicei organice. Eticheta trebuie sa contina denumirea Latina a plantei, modul de utilizare, atentionari clare si mentiunea “natural” sau “pur”.

Desi uleiurile esentiale pure fac bine la piele si pot fi absorbite in fluxul sangvin raspandind actiunea lor benefica in intregul corp, unele uleiuri sintetice pot provoca reactii cutanate sau crize de astm. Folositi deci numai uleiuri esentiale naturale. Daca aveti o piele sensibila, daca suferiti de epilepsies au de hipertensiune arteriala sau ati fost operat recent, consultati un practician calificat inainte de a folosi uleiuri esentiale.

Cumparati numai de la o sursa de incredere (intrebati un aromaterapeut) si pastrati uleiurile intr-un loc rece, in flacoane de culoare inchisa, etanse. Alegeti uleiurile care se potrivesc pentru simptomele sau durerile pe care le aveti si care va plac. Inaintea folosirii unui ulei essential pentru masaj sau imbaiere ar trebui sa-l diluati cu o substanta adecvata, ccunoscuta sub denumirea de excipient. Amestecati uleiurile cu excipientul in proportiile recomandate. Puteti pregati inainte o cantitate suficienta pentru mai multe utilizari. Daca uleiurile alese nu dau rezultate, cereti sfatul unui terapeut calificat.

INHALATIA: Este calea cea mai rapida de a introduce uleiul essential in fluxul sangvin. Exista doua modalitati simple de a inhala uleiurile:

  • Puneti cateva picaturi de ulei essential pe o bucata de panza, duceti-o la nas si inhalati.
  • Adaugati una sau doua picaturi de ulei essential in apa fierbinte dintr-un vas, puneti-va un prosop in jurul capului si deasupra vasului cu apa si inhalati vaporii cel mult 5 minute.

Puteti repeta oricare dintre procedee de pana la trei ore pe zi sau puteti utilize o lampa odoranta, insa aceasta metoda da vapori mai putin concentrate si efectele remontante sau calmante sunt mai slabe.

IMBAIEREA: Una dintre cele mai simple modalitati de a absorbi uleiurile in corp este sa le puneti in apa de baie:

  • Folositi 10 lingurite de excipient amestecat cu uleiuri volatile in proportiile recomandate. Daca adaugati uleiurile direct in apa din baie, picaturile vor pluti la suprafata apei, iar efectele terapeutice vor fi diminuate.
  • Agitate apa din  baie pentru ca uleiul sa se disperseze.
  • Inchideti usa si ferestrele si relaxati-va in baie timp de 10 minute.
Trimite prietenilor

Ultimile din

Mergi la SUS