Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Anunţ important pentru toţi românii! Mai mulți bani pentru șomerii care se întorc la muncă

in ExtraNews de

Numărul în creștere a șomerilor din România dă mari bătăi de cap guvernanților, care au emis o lege prin care, îi stimulează atât pe cei rămași fără un loc de muncă să se apuce de treabă, dar și pe cei care vor angaja șomeri.

Astfel, șomerii care își vor găsi loc de muncă în altă localitate în afară de cea de domiciliu vor primi o primă de instalare. Nici cei care vor de muncă șomerilor nu au fost uitați, guvernanții acordându-le anumite facilități celor care angajează persoane de peste 45 de ani, şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale sau persoane cu handicap.

Beneficiarii acestor drepturi vor avea obligația să prezinte la agenția de ocupare a forței de muncă teritorială la care sunt înregistrați şi care le-a stabilit şi acordat drepturile respective sau la care le-a fost transferat dosarul ca urmare a schimbării domiciliului sau stabilirii reşedinţei într-o localitate din alt judeţ, dovada emisă de angajator că sunt încadrați.

Iată cine va putea beneficia de banii pe care va da guvernul de anul viitor:

  • șomerii înregistrați care nu beneficiază de indemnizație de șomaj, în situaţia în care se angajează cu normă întreagă, pentru o perioadă de cel puțin 3 luni, vor primi o primă de activare în valoare de 500 leineimpozabilă

Se va acorda lunar pentru o perioadă de 12 luni șomerilor înregistrați la agențiile pentru ocuparea forței de muncă care se încadrează, potrivit legii, într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 15 km de localitatea în care îşi au domiciliul stabil sau reședința, o primă de 0,5 lei pe kilometru,dar nu mai mult de 55 km pe zi.

  • Se va acorda o primă de instalare persoanelor care se încadrează în muncă, într-o altă localitate situată la o distanță mai mare de 50 km față de localitatea în care îşi au domiciliul sau reședința şi ca urmare a acestui fapt, îşi schimbă domiciliul sau își stabilesc reședința în localitatea respectivă sau în localitățile învecinate acesteia.

Prima de instalarese acordă în cuantum diferențiat, după cum urmează:

a)   12.500 lei pentru persoanele înregistrate ca șomeri la agențiile pentru ocuparea forței de muncă și care se încadrează în muncă, potrivit legii, într-o altă localitate şi, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbă domiciliul;

b) 15.500 lei pentru persoanele care sunt însoțite de membrii familiei care își schimbă domiciliul;

c) în cazul în care ambii soți îndeplinesc condițiile de acordare a primei de instalare, unul va primi 12.500 lei, iar celălalt va primi o primă de instalare în cuantum de 3.500 lei;

d) în situația în care persoanelor care îndeplinesc condițiile de acordare a primei de instalare li se asigură de către angajator sau autoritățile publice locale sau centrale, locuință de serviciu sau suportarea cheltuielilor aferente din fonduri ale angajatorului sau fonduri publice, acestea beneficiază, fiecare, doar de o primă de instalare în cuantum de, 3.500 lei pentru persoanele singure și 6500 pentru cei care se mută cu familia.

Totodată și angajatorilor care vor da muncă șomerilor, statul le va oferi subvenții pentru acest lucru.

Astfel,  angajatorii care încadrează în muncă, pe durată nedeterminată, absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ, şomeri în vârstă de peste 45 de ani, şomeri de lungă durată, tineri NEET, şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale sau persoane cu handicap primesc lunar, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii, pe o perioadă de 12 luni, o sumă în cuantum de 900 lei, cu obligaţia să nu-i dea afară cel puţin 18 luni. Mai mult,cine angajează pe durată nedeterminată absolvenţi din rândul persoanelor cu handicap primesc lunar, pentru fiecare absolvent, o sumă în cuantum de 900 lei pe o perioadă de 18 luni.

Angajatorii care încadrează în muncă şomeri care, în termen de 5 ani de la data angajării, îndeplinesc, condiţiile pentru a solicita pensia anticipată parţială sau de acordare a pensiei pentru limită de vârstă, dacă nu îndeplinesc condiţiile de a solicita pensia anticipată parţială, beneficiază lunar, pe perioada angajării, până la data îndeplinirii condiţiilor respective, de o sumă în cuantum de 900 lei.

Subvențiile se acordă proporţional cu timpul efectiv lucrat de persoanele angajate din categoriile prevăzute anterior, precum şi pentru perioadele în care persoanele se află în concediu de odihnă.

Sursa: realitatea.net

Ultimile din

Mergi la SUS