Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Anunţ de ULTIMĂ ORĂ pentru toţi şoferii din România. Legea RCA a fost adoptată în Senat. Modificarea care îi va afecta pe toţi

in ExtraNews de

Senatul a adoptat, marti, propunerea de lege privind asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule.

Plenul a aprobat raportul de admitere cu amendamente intocmit de Comisia pentru buget cu 73 de voturi ‘pentru’, opt voturi ‘impotriva’ si 13 abtineri.

Propunerea de lege este initiata de senatorii PSD Viorel Arcas, Leonardo Badea, Marius Bota, Eugen Teodorovici si senatorul UDMR Vegh Alexandru, are un caracter ordinar, iar Senatul a adoptat-o, in calitate de prima Camera sesizata, cu 74 de voturi ‘pentru’, cinci voturi ‘impotriva’ si opt abtineri.

Presedintele Comisiei pentru buget, Viorel Arcas, a declarat ca nu exista pana acum un cadru legislativ care sa reglementeze contractul RCA iar principalele modificari vizeaza introducerea tarifului de referinta si infiintarea unei societati cu capital de stat care sa asigure piata concurentiala. Sarcina stabilirii tarifului de referinta pentru RCA revine ASF, iar toate firmele asiguratoare sunt nevoite sa il respecte.

„Principala modificare este acel tarif de referinta, de acolo urmeaza mai multe modificari, modul cum se stabileste tariful, sarcina data ASF de a stabili un tarif de referinta care duce la limitarea cresterilor la tariful RCA. A doua (modificare – n.r.) este o sarcina data Guvernului de a se ocupa intr-un anumit termen de infiintarea unei societati sau crearea unei activitati in cadrul societatilor de stat – cum este Eximbank – ca sa incheie asemenea asigurari. Intrand pe piata, concurenta va fi alta. Bineinteles cu asigurarea unui profit sau chiar fara profit, dar acoperirea costurilor, pentru ca nu trebuie sa faca societatile de stat profit, trebuie sa asigure bunastarea populatiei. Oricum, se ajunge la un mediu concurential mult mai sanatos. La ora actuala nu avem decat niste operatori privati care sunt cam toti straini, statul nu are”, a afirmat Arcas.

Potrivit raportului comisiei, tariful de referinta se calculeaza pe baza daunei medii determinate trimestrial si comunicate public de catre ASF, statistic, pentru fiecare categorie de vehicul in parte, pe baza platilor efective de daune achitate de catre companiile de asigurari RCA din piata si raportate la frecventa statistica a producerii evenimentelor pe categoria segmentelor de vehicule.

„In calculul tarifului de prima, asiguratorii RCA pot folosi numai criterii de risc, indicii de incarcare, coeficienti de majorare si/sau corectie ori alte instrumente de ajustare a tarifelor fundamentate statistic, asigurandu-se in acest fel o proportionalitate intre tarifele practicate in perioade succesive si evolutia daunalitatii pe segmentul respectiv de asigurati. Cheltuielile administrative si de vanzare ale politei de asigurare, incluse in tariful de prima, nu pot depasi cumulat 25% din tariful rezultat”, se arata intr-unul din amendamentele aduse legii si asumat de Senat.

De asemenea, pentru determinarea sumei reprezentand prima de asigurare, asiguratorul RCA poate lua in calcul istoricul daunelor platite in ultimii cinci ani pentru accidente produse prin intermediul vehiculului asigurat.

Legea propune, totodata, eliminarea criteriului varstei in calcularea pretului contractului, precum si faptul ca numai cei care parasesc teritoriul Romaniei sunt obligati sa plateasca cartea verde.

Asigurarea RCA va putea fi incheiata integral sau in rate, pe o perioada cuprinsa intre o luna si un an, iar service-urile care refuza repararea unei masini asigurate risca sa isi piarda licenta. Si asiguratorii care nu vor plati in termenul legal vor avea de suferit, inclusiv prin posibilitatea de a-si pierde licenta, potrivit stirileprotv.ro 

Potrivit raportului comisiei, initiativa legislativa mai cuprinde si dispozitii referitoare la modul de solutionare si de stabilire a despagubirii, plata acesteia, termenul de plata, desemnarea si atributiile reprezentantului de despagubiri, „prevederi care in prezent sunt reglementate prin legislatia secundara emisa de ASF”.

Ultimile din

Mergi la SUS