Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Angajament explicit al președintelui Statelor Unite că va respecta Articolul 5 al NATO prin care TOATE ȚĂRILE MEMBRE SUNT SOLIDARE CU ORICE ALT MEMBRU ATACAT

in Extern/ExtraNews
DISTRIBUIE PE FACEBOOK

În conferința de presă susținută de Donald Trump, la Washington, alături de președintele României, Klaus Iohannis, președintele american a declarat:”Statele Unite s-au angajat și angajez Statele Unite față de Articolul 5. Cu siguranță suntem aici pentru a proteja.”
Ce spune Articolul 5 al NATO: Părțile convin că un atac armat împotriva uneia sau mai multora dintre ele, în Europa sau în America de Nord, va fi considerat un atac împotriva tuturor și, în consecință, sunt de acord ca, dacă are loc asemenea atac armat, fiecare dintre ele, în exercitarea dreptului la auto-apărare individuală sau colectivă recunoscut prin Articolul 51 din Carta Națiunilor Unite, va sprijini Partea sau Părțile atacate prin efectuarea imediată, individual sau de comun acord cu celelalte Părți, a oricărei acțiuni pe care o consideră necesară, inclusiv folosirea forței armate, pentru restabilirea și menținerea securității zonei nord-atlantice. Orice astfel de atac armat și toate măsurile adoptate ca rezultat al acestuia vor trebui raportate imediat Consiliului de Securitate. Aceste măsuri vor înceta după ce Consiliul de Securitate va adopta măsurile necesare pentru restabilirea și menținerea păcii și securității internaționale.
În tipul summitului NATO de luna trecută, Trump nu și-a exprimat sprijinul personal pentru Articolul 5. Acest lucru i-a îngrijorat pe aliați, mai ales că în timpul campaniei electorale, miliardarul american anunțase că ia în calcul să nu respecte articolul 5 al Tratatului NATO și că va tăia finanțarea americană destinată apărării aliaților.


DISTRIBUIE PE FACEBOOK

Loading...

Ultimile din

Privacy Policy Settings

Mergi la SUS