Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a anunțat pe Facebook inițierea unei anchete privitoare la incidentul de la Certej – Hunedoara, în cadrul căruia, un activist de mediu a fost amendat cu 1.000 de lei pe motiv că ar fi apelat abuziv la serviciul de urgențe 112. Senatorul USR Mihai Goțiu a depus o interpelare adresată ministrului Carmen Dan, prin care solicita efectuarea unei anchete interne, arătând că activistul apelase la 112 din cauza faptului că angajații companiei miniere Deva Gold îi blocaseră mașina, îi amenințau pe cei din grupul cu care se afla la Certej și comiseseră agresiuni asupra bunurilor acestora. Pe parcursul mai multor zile, numeroși cetățeni au trimis sesizări Ministerului de Interne, pe aceeași temă, anunţă USR Cluj.
„Stimată doamnă ministru, înțelegeți care vor fi reacțiile de iritare și toate consecințele după ce va deveni de notorietate publică faptul că cetățenii care sună la 112 în timpul unor agresiuni sunt amendați de Poliție? Sau asta e noua strategie a Poliției: să demotiveze cetățenii să apeleze la 112, lăsându-i să-și rezolve problemele între ei după principiul celui mai puternic? (…) Aștept răspuns la ele, la fel cum așteaptă și opinia publică. De asemenea, aștept efectuarea unei anchete interne legate de modul în care au acționat agenții secției de Poliție din Certeju de Sus pe parcursul incidentului și considerentele pe baza căruia i-au amendat pe activiștii care le-au solicitat protecția apelând la 112!”, solicita senatorul Mihai Goțiu, în interpelarea adresată ministrului Carmen Dan.
„Referitor la incidentul din localitatea Certej, județul Hunedoara, fac precizarea că se desfășoară deja o anchetă internă dispusă de conducerea Inspectoratului General al Poliției Române. La finalizarea acestei cercetări vom prezenta concluziile desprinse și vom lua măsurile care se impun.„, arată ministrul Carmen Dan, în postarea făcută pe Facebook.
Eldorado Gold (ELD), o companie canadiană de aur low cost, intenționează să deschidă în România prima mină de suprafață unde se vor utiliza cianuri pentru prelucrarea aurului. Depozitul de la Certej este deținut de Deva Gold SA, un joint-venture între Eldorado Gold (80%) și compania de stat Minvest Deva (~20%). Propunerea se confruntă cu o opoziție puternică, atât națională cât și internațională. Marți, 28 martie, activiștii Mining Watch s-au aflat la Certej pentru a verifica legalitatea lucrărilor de șantier care se desfășoară pentru construirea a două bazine necesare exploatării. În acest sens, activiștii s-au deplasat pentru a vizualiza panourile de șantier care potrivit legislației în vigoare trebuie să fie afiște într-un loc vizibil și accesibil publicului, informează pagina „Certej fără cianură”.
În momentul când activiștii au dorit să plece, mașina lor a fost blocată de un autovehicul, ce a oprit brusc, perpendicular pe drum. Mașina aparținea pazei companiei miniere. Datorită refuzului de a elibera drumul și a agresivității verbale a reprezentanților companiei, activiștii au apelat serviciul 112. Tensiunile au continuat până la venirea poliției, culminând cu intervenția unui muncitor al șantierului Deva Gold care a smuls agresiv telefonul cu care se documenta întreaga situație. În urma incidentelor de ieri, activiștii prezenți au depus plângere penală împotriva agresorilor. (credit foto: Certej Fără Cianură)