Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Amenda de 6.000 de lei dacă tai porcul în curte! DSVSA au efectuat niște controale neanunțate în mai multe gospodării.

in Agricultura de

În România, legea ce are în vedere sacrificarea animalelor nu mai este așa de blândă ca în trecut, încălcarea ei aducând, după sine, sancțiuni semnificative.

Legea porcului produce efecte! S-a întâmplat la Satu Mare. Inspectorii Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Satu Mare i-au dat unui sătmărean o amendă în valoare de 6.000 lei după ce și-a tăiat porcul în gospodărie fără a anunța în prealabil medicul veterinar concesionar sau medicul veterinar oficial.

În săptămâna 20-26 octombrie 2023, inspectorii de specialitate din cadrul Serviciului Sănătate și Bunăstare animală au efectuat un număr de 91 de controale în exploatații profesionale și non profesionale din județul Satu Mare, potrivit unui comunicat de presă

Un român din Satu Mare a primit o amendă în valoare de 6.000 de lei, după ce inspectorii DSVSA au efectuat niște controale neanunțate în mai multe gospodării.

Acesta a fost sancționat din cauză că a tăiat porcul în propria curte, fără să anunțe, în prealabil, un medic veterinar sau autoritățile competente.

În situații similare sunt și alți localnici din zonă, care au primit avertismente din cauză că nu dețineau documente sanitare veterinare și de siguranță a alimentelor, pentru animalele pe care le-au cumpărat și pe care le creșteau în propriile ogrăzi.

Cele trei avertismente au fost date proprietarilor a trei gospodării, din localitățile Chereușa, Hodod și Giurtelecul Hododului.

Reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor iau astfel de măsuri întrucât pesta porcină africană este, încă, prezentă pe raza județului Satu Mare, fiind înregistrate 15 focare care au fost stinse în cursul acestei

De asemenea, gripa aviară înalt patogenă, a luat și ea, o mare amploare la nivel mondial fiind depistate cazuri și în țara noastră. În cursul săptămânii trecute, în comuna Drăghiceni, Olt, au fost găsite patru lebede care au murit din cauza gripei aviare.

Micii crescători care vând purcei obligați să achite taxe în plus și să renunțe la alte animale!

„LEGEA CARE TE FACE INFRACTOR!

Așa cum arătam ieri, a intrat în vigoare legislația privitoare la creșterea suinelor pe teritoriul României. Pe scurt, sunt legiferate condițiile de biosecuritate și bunăstare privind creșterea porcilor, în concordanță cu legislația europeană. Sunt clasificate toate sistemele de creștere a porcilor, începând cu gospodăria noncomercială, exploatația comercială de tip familial ( IF, PFA), exploatațiile comerciale autorizate ( înregistrate) sanitar veterinar.
Din păcate, pentru majoritatea crescătorilor tradiționali – familia cu gospodărie la țară care deține câteva hectare, 1-2 vaci, câțiva grăsuni, poate oi, păsări de curte – se încadrează în prima categorie, unde vor putea crește porci doar pentru îngrășare și consum propriu.

Dacă ești gospodar, vrei să crești scroafe pentru a vinde purcei, poți s-o faci doar dacă te AUTORIZEZI, ÎNREGISTREZI FISCAL ( adică să plătești taxe) și NU mai poți crește și alte specii! Asta în condițiile în care în România există foarte puține, spre deloc Ferme autorizate care să asigure șeptelul de reproducție pentru popularea gospdăriilor de familie. Chiar și acestora, prin noua legislație li se impun niște norme care pe mulți îî vor duce în faliment ( având costuri foarte mari de implementare).

Pentru că a noastră clasă politică, de rahat, incultă și analfabetă, este dirijată din interior și exterior pentru distrugerea zootehniei tradiționale. În loc să implementeze politici care să sprijine și să ridice gospodăria familială de la rangul de subzistență la cel de mic producător comercial, care să asigure, în acest caz carne de porc sănătoasă și proaspătă pentru populație.
Garantez că într-o scurtă perioadă ne vom întoarce la vremurile de mult apuse în care țăranul ascundea vițelul de primar și de șeful de post, transformându-l în infractor.

Avertizez ANSVSA/ DSVurile județene să NU îndrăznească să tranforme medicii veterinari de liberă practică în „comisari ai poporului” și „informatori”, solicitând catagrafia suinelor din UAT!” Este mesajul vehement al medicului veterinar.

Ultimile din

Mergi la SUS