Amenda de 10.000 de lei pentru cei care parcheaza pe locurile rezervate persoanelor cu dizabilitati

in ExtraNews de

Parcarea pe locurile rezervate pentru persoanele cu dizabilitati fara a avea acest drept se va pedepsi cu o amenda de 10.000 de lei si ridicarea mijlocului de transport. 

Conform expunerii de motive, „mediul public nu este inca accesibil persoanelor cu handicap in cea mai mare parte. Exista institutii publice importante care lucreaza direct cu publicul si care nu au o rampa de acces in cladire, un ascensor sau minime facilitati de comunicare cu clientii cu handicap. Aproximativ 50% dintre municipiile mari nu au adaptat trecerile de pietoni.”  

Alesii mai arata ca intr-o comunitate locala incluziunea persoanelor cu handicap ar trebui sa se faca prin:

 • disponibilitatea semnelor si pictogramelor in limbaj Braille
 • disponibilitatea interpretilor autorizati ai limbajului mimio-gestual
 • existenta unor pagini de internet accesibile persoanelor cu handicap vizual
 • treceri de pietoni adaptate persoanelor cu handicap, inclusiv marcate prin pavaj tactil
 • locuri de parcare special amenajate pentru persoanele cu handicap
 • statii si mijloace de transport in comun adaptate – existenta mesajelor vizuale si auditive.

In acest sens, mai multi deputati PNL, ALDE, USR si PSD au semnat un proiect de modificare a Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. 

Schimbarile propuse sunt numeroase, insa in acest material vom atrage atentia asupra unei modificari de interes pentru soferi si cei fara permis, deopotriva. 

Iata ce se schimba concret.

LEGE pentru modificarea unor acte normative privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap

Articolul I Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 1 din 3 ianuarie 2008, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
(…)

 1. La articolul 100, alineatele (1) si (5) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
  (1) Urmatoarele fapte constituie contraventii si se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
  (…)
  g) parcarea altor mijloace de transport pe locurile de parcare adaptate, rezervate si semnalizate prin semn international pentru persoanele cu handicap, cu amenda de la 2.000 la 10.000 de lei si ridicarea mijlocului de transport.

Asadar, intelegem ca cei care vor parca pe locurile special rezervate pentru persoanele cu dizabilitati vor risca o amenda de maximum 10.000 de lei.

Atentie! Prevederile proiectului legislativ nu sunt in vigoare! Pentru a se aplica este nevoie de votul Parlamentului, de promulgarea Presedintelui si de publicarea in Monitorul Oficial. 

Initiatorii proiectului de act normativ precizeaza ca obiectivul general al acestuia este “de a oferi persoanelor cu handicap posibilitatea de a se bucura de drepturi depline si de a beneficia complet de participarea la viata sociala si economica”.

Totodata, ei considera ca legislatia privind drepturile persoanelor cu dizabilitati ar trebui “sa raspunda nevoilor reale ale persoanelor cu handicap in ceea ce priveste accesibilitatea in toate mediile societatii, fara bariere, sa raspunda nevoilor reale sociale si economice, sa tina pasul cu noile tehnologii si tendinte in acest sens si sa creeze mecanisme eficiente atat in ceea ce priveste cresterea gradului de accesibilizare, cat si sa instituie mecanisme de sanctionare care sa stimuleze conformarea cu obligatiile stipulate de lege”.