Am simţit că mulți români sunt ruşinaţi să fie români, spune un francez îndrăgostit de țara noastră

in Diverse de

Gabriel Morin are 26 de ani, iar în 2015, când a venit în vacanţă la Bucureşti nu știa că va fi un coup de foudre, care să-l facă să rămână aici, în România. Nici că articolul scris în urmă cu un an și jumătate – „Romania is not the land of the poor” – va fi distribuit de peste 25.000 de persoane pe rețelele de socializare…

Cu ironie își spune străinul agramat, deși, a reușit performanța de a fi fluent în limba română în doar doi ani.

„Când am plecat din Franţa, toată lumea a fost surprinsă, colegii mei, prietenii mei, şi mă întrebau de ce te duci acolo, pentru că nu ai nimic de făcut, toată lumea pleacă de acolo pentru că nu are un job, şi le-am spus: Nu, nu este adevărat. Este foarte diferit de ce crezi tu! Și am ajuns aici şi am vorbit cu nişte români si am simţit că mulți români sunt ruşinaţi să fie români și să trăiască în România și asta este foarte trist, pentru că nu realizează potențialul şi spatiul liber ca să faci ceva interesant”, spune Gabriel Morin.

Francezul a descoperit că Bucureştiul este total diferit de cum apărea descris de media franceză. De aici s-a născut nevoia de a împărtăși tuturor părerea lui şi a scris un articol intitulat sugestiv „România is not the land of the poor” (România nu este țara sărăciei). După succesul articolului pe internet, Gabriel a decis să scrie săptămânal un newsletter în care să promoveze capitala României.

„În fiecare săptămână mă uit peste tot, descopăr locuri noi, evenimente noi, artişti noi, toată scena locală, trebuie să scriu în fiecare săptămână în româna, trebuie să mă gândesc la gramatică, şi dă cu newsletter-ul, învăţ limba şi despre Bucureşti”, mărturisește francezul.

Pentru că nu simte că stăpâneşte așa cum și-ar dori limba română a creat o aplicaţie care te ajută să înveţi mai uşor o limbă străină. Mai ales expresiile mai greu accesibile unui străin. Așa au căpătat înțeles expresii ca – „frate, frate, dar brânza-i pe bani”, „ai gura cât o şură”, „Lasă vrăjeala”.

Mathiew Nogier este un alt francez stabilit de doi ani la Bucureşti, care s-a alăturat demersului lui Gabriel. Mathiew a vrut să cunoască România după ce s-a îndrăgostit de cărţile lui Mircea Eliade. A venit mai întâi de câteva ori în vacanţă, apoi a hotărât să se stabilească aici. De doi ani lucrează într-o corporaţie, însă în timpul liber se întâlneşte cu Gabriel şi îl ajută cu recomandări pentru newsletter.

Mi se pare că acum în Bucureşti şi în România în general este plin de oportunităţi şi activitate culturală…deci aş vrea să rămân aici, spune Mathieu.

Gabriel Morin a decis să importe de acasă moda petrecerilor de zi, pe care le organizează în curtea Palatului Universul.

În Paris mergeam la nişte petreceri în timpul zilei, în weekend, si mi-a fost dor de asta. Am vorbit cu oamenii de la Palatul Universul şi am dezvoltat conceptul ăsta si cred ca o să facem în fiecare duminică, își propune Gabriel.

O petrecere de zi este o petrecere care începe la ora prânzului şi care se termină un pic înainte să mergi la culcare. Aşa poţi să mergi să te întâlneşti cu nişte prieteni, să dansezi un pic, să bei un pahar şi poţi să fii foarte bucuros şi la 10 te duci în pat şi poti sa incepi săptămâna fresh, proaspat şi bucuros”, explică Gabriel.

Gabriel este hotărât să mai rămână în România, cel puţin o perioadă. Vrea să stăpânească limba română, să cunoască oameni şi locuri noi.  Să trăiască… ca la 20 de ani, fără griji şi fără prejudecăţi.

Am găsit o gaşcă de prieteni, am început să vorbesc limba un pic, am descoperit nişte locuri foarte mişto si am impresia că abia încep cei mai buni ani din Bucureşti pentru mine, mărturisește Gabriel.