Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

ALERTĂ MAXIMĂ Uraganul Irma LOVEȘTE CU PUTERE sudul Floridei! 7 milioane de evacuați! Imagini SPECTACULOASE in DIRECT !

in Extern de

Serviciul de meteorologie al SUA (NWS) a anunțat că primele rafale ale Uraganului Irma care au făcut prăpăd în Caraibe au fost înregistrate în Florida Keys aducând cu sine valuri de 3,5 m. Forța vântului era una impresionantă fiind însă cotat de categoria 3, dar se așteaptă să crească în intensitate pe măsură ce va lovi SUA.

După ce a provocat numeroase distrugeri în centrul şi estul Cubei, uraganul Irma, cu rafalele sale de vânt de peste 200 km/h, a început sâmbătă seară să se îndrepte spre Florida, conform autorităţilor cubaneze, citate de AFP.

 Irma, care a lăsat în urmă cel puţin 25 de morţi şi importante pagube materiale la trecerea sa prin zona Caraibilor, se află la 50 km sud-est de Key West spre care se îndreaptă cu o viteză de 13 km/h. Potrivit Serviciului Meteorologic Naţional, se prevede ca impactul asupra Florida Key să aibă loc între orele locale 07:00 şi 08:00 (11:00 şi 12:00 GMT).

Uraganul Irma a provocat un fenomen dezastruos şi în Bahamas. Apele oceanului Atlantic s-au retras câteva sute de metri de la țărm din cauza rafalelor de vânt de peste 250 de km/h.

Forţa vânturilor şi ploile intense provocate de uraganul Irma au început să facă ravagii la Miami unde numeroase străzi au fost inundate şi au căzut mai mulţi copaci, relatează duminică EFE.

Deşi ochiul uraganului, de categoria 4, se află la 50 de km sud-est de Key West, în sudul SUA, şi la 250 km de Miami, oraşul a fost afectat încă de dimineaţă de rafale de vânt şi de ploi abundente.

Începând de la ora locală 18,00 (22,00 GMT), ochiul uraganului, localizat la mai puţin de 100 km nord de staţiunea Varadero (centru-vest), a luat direcţia nord-vest şi a început să se îndepărteze de coastele cubaneze, a anunţat meteorologul cubanez Jose Rubeira la televiziunea de stat, confirmând ultimul raport al Centrului Naţional pentru Uragane (NHC) din SUA.

Spre ora 00,00 (04,00 GMT), ochiul uraganului Irma ar urma să se afle în mijlocul strâmtorii Florida iar acesta ar putea lovi coastele Floridei în jurul orei 06,00 (10,00 GMT) duminică, a adăugat el.

Până duminică după-amiaza, Havana şi provinciile vecine Mayabeque şi Artemisa, din vestul ţării, ar urma să suporte în continuare efectele Irma, cu o puternică hulă şi valuri de până la opt metri.

Apărarea civilă a plasat cele trei provincii în starea de alarmă, nivelul maxim al dispozitivului de alertă cubanez.

Irma, acum de categorie 3, este primul uragan de o asemenea forţă al cărui ochi a lovit direct insula din 1932. Potrivit autorităţilor cubaneze, el a ‘afectat grav’ provinciile centrale Camagüey şi Ciego de Avila în ultimele 24 de ore, şi în special şirul de insuliţe turistice ale acestora (‘cayos’), de-a lungul litoralului, care rămâneau rupte de lume sâmbătă seara.

UNA DINTRE CELE MAI DEVASTATOARE FURTUNI APĂRUTE ÎN OCEANUL ATLANTIC ÎN ULTIMUL SECOL, IRMA VA GENERA CEL MAI PROBABIL PAGUBE MATERIALE MAJORE, DIN CAUZA VÂNTURILOR SALE PUTERNICE ŞI A INUNDAŢIILOR CARE VOR LOVI FLORIDA, AL PATRULEA CEL MAI POPULAT STAT AMERICAN.

Primele bilanţuri ale uraganului fac referire la pagube materiale foarte importante, însă niciun deces nu a fost înregistrat oficial pe insulă.

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a reamintit sâmbătă populaţiei ‘enorma putere distructivă’ a uraganului Irma şi a cerut tuturor celor aflaţi pe traiectoria acestuia să urmeze instrucţiunile autorităţilor şi să plece din calea furtunii, transmite EFE.

‘Proprietatea poate fi înlocuită, dar vieţile nu ! Siguranţa trebuie să fie pe primul loc’, a spus Trump, la începutul unei reuniuni a cabinetului său la Camp David, dând asigurări că administraţia sa va urmări continuu evoluţia uraganului Irma şi va fi în permanentă comunicare cu autorităţile statale şi locale.

Ultimile din

Mergi la SUS