Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

ALERTĂ cod portocaliu de ploi şi vijelii în weekend! Care sunt zonele vizate

in ExtraNews de

Meteorologii au emis Cod Portocaliu și Cod Galben. Sâmbătă va fi caniculă, de sâmbătă seară până duminică la prânz va fi furtună.

Meteorologii au emis un Cod Portocaliu pentru mâine, 12 august, între orele 09:00 și 18:00, de val de căldură, caniculă și disconfort termic.

Potrivit ANM, ”valul de căldură va persista în zonele joase de relief din sudul, centrul și estul teritoriului, unde pe arii extinse indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și depăși pragul critic de 80 de unităţi. În județele Mehedinți și Dolj disconfortul termic va fi deosebit de accentuat și se vor înregistra frecvent temperaturi maxime de 38-39 de grade.”

În același timp, pentru același interval, ANM a emis și Cod Galben valabil pentru nordul și estul Olteniei, sudul Banatului și în cea mai mare parte a Moldovei și Transilvaniei, disconfortul termic se va menține ridicat, iar temperaturile maxime vor fi cuprinse între 35 și 37 de grade.

De mâine, de la ora 18:00 până duminică la ora 12:00, intră în vigoare avertizări de instabilitate atmosferică accentuată, cantități de apă însemnate,

Va fi Cod Portocaliu ”începând din după-amiaza zilei de sâmbătă (12 august) instabilitatea atmosferică va deveni deosebit de accentuată în jumătatea de vest a teritoriului, unde vor fi averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie și căderi de grindină. În judeţele Mehedinți, Caraș-Severin, Timiș, Arad, Bihor, Hunedoara, precum și în zona de munte a județelor Cluj, Alba și Gorj, îndeosebi pe parcursul nopții de sâmbătă spre duminică (12/13 august) în intervale scurte de timp se vor înregistra cantități de apă de peste 50…60 l/mp și izolat 80…90 l/mp.”

Codul Galben este valabil pentru ”Maramureş, nordul Crișanei, vestul Transilvaniei și sudul și estul Olteniei, unde cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp şi pe arii restrânse 50 l/mp.

Meteorologii mai notează că ”În după-amiaza zilei de duminică (13 august) și la începutul nopții de duminică spre luni (13/14 august), manifestări specifice instabilității atmosferice vor apărea și în celelalte regiuni, dar pe arii mai restrânse. În cea mai mare parte a Munteniei și local în Dobrogea și Moldova disconfortul termic va fi ridicat și se vor mai înregistra temperaturi maxime în jurul valorii de 35 de grade.”

Sursa: dcnews.ro

Ultimile din

Mergi la SUS