Multi oameni, in special persoanele in varsta, dar si tinerii se confrunta cu o stare de ameteala temporara si intunecarea campului vizual atunci cand se ridica brusc din pat sau de pe un scaun. La acestia, tensiunea arteriala scade excesiv iar afectiunea se numeste hipotensiune ortostatica sau hipotensiune posturala.
Pot aparea si alte simptomele de lipotimie, lesin, ameteli, confuzie, vedere incetosata, la cateva secunde la cateva minute dupa ridicarea in picioare, mai ales dupa ce au stat culcati in pat sau asezati pentru o perioada de timp mai lunga. Problema se remediaza prin asezarea la loc, insa sunt si persoane care pot cadea, lesina, sau foarte rar, au o scurta criza.
Simptomele sunt adesea mai frecvente sau grave dupa ce oamenii au consumat alcool sau au avut o masa mai consistenta.
La tineri simptomele pot aparea fara a avea o scadere a tensiunii arteriale. De multe ori, la copii sau tineri se pot observa cresteri ale frecventei cardiace (tahicardie), la masurarea in picioare; aceasta afectiune este numita sindrom de tahicardie ortostatica posturala (POTS). Motivul pentru care aceste persoane resimt ameteala in ciuda faptului ca tensiunea arteriala este normala, nu este inca elucidat. Insa nu pune sanatatea generala in pericol.
Cauzele ametelilor
Ametelile sau lesinul la ridicarea in picioare se produc ca urmare a proceselor de reglare a tensiunii arteriale. In mod normal, atunci cand oamenii stau intinsi, pe scaun sau in pat, gravitatia face ca sangele sa ramana la nivelul venelor de la picioare si trunchi. Aceasta scade tensiunea arteriala si cantitatea de sange pompata de inima catre creier. Fluxul redus de sange la nivelul creierului cauzeaza ameteli si alte simptome. Pentru a compensa acest lucru, sistemul nervos creste rapid ritmul cardiac si contracta vasele de sange, pentru revenirea tensiunii arteriale la normal prin activarea sistemului nervos vegetativ.
Cauzele dereglarii sunt:
- proasta functionare a sistemului nervos autonom din cauza unor afectiuni sau medicamente (antihipertensivele, de exemplu)
- capacitatea scazuta a inimii de a pompa sangele
- scaderea volumului sanguin (hipovolemie) ca in deshidratare sau pierderea de sange
- raspunsurile hormonale defectuoase – o glanda suprarenala subactiva (insuficienta suprarenala)
- repaus la pat prelungit
- diabetul, boala Parkinson, cancer sau probleme neurologice
- o dieta prea saraca in sare
Cauze conexe
In cazul persoanelor care devin ametite sau buimacite cand in picioare, anumite simptome si caracteristici sunt motive de ingrijorare si se impune vizta la medic:
- sange in scaun sau negru
- simptome ale sistemului nervos, cum ar fi dificulatea de a merge, slabirea coordonarii sau echilibrului
- persoanele care au cazut sau a lesinat ar trebui sa vada un medic imediat
Evaluarea si diagnosticul
Medicul va face un examen fizic, apoi masoara tensiunea arteriala si ritmul cardiac dupa cinci minute de stat jos. Operatiunea se repeta (masurarea tensiunea arteriala si ritmul cardiac) dupa ce persoana sta in picioare sau se ridica timp de 1 minut si din nou, dupa ce sta in picioare sau asezat timp de 3 minute.
Se poate recomanda un examen rectal digital, pentru a vedea daca persoana ar putea avea sangerari la nivelul tractului digestiv. O examinare neurologica se impune pentru testarea puterii, senzitivitatii, reflexelor, echilibrului, si examinarea mersului.
Cu exceptia cazului in care cauza este evidenta (de exemplu, dupa repausul la pat), este de obicei necesara testarea.
Teste si investigatii
Se pot recomanda efectuarea unei electrocardiograme (EKG), hemograma completa si alte teste de sange (de exemplu, nivelurile de electroliti).
In cazul in care medicii suspecteaza un medicament care cauzeaza ameteli, acestia pot solicita persoanei sa intrerupa administrarea si sa observe daca ametelile se opresc sau continua.
Testarea poate fi efectuata pe masa de inclinare atunci cand medicii suspecta proasta functionare a sistemului nervos autonom. Persoana sta intinsa pe un pat special si este motorizat timp de cateva minute. Apoi, patul este inclinat la un unghi de 60˚ pana la 80° timp de 15 pana la 20 de minute, in timp ce sunt masurate tensiunea arteriala si ritmul cardiac Daca tensiunea arteriala nu scade, se administreaza izoproterenol (un medicament care stimuleaza inima) intravenos intr-o doza suficient de mare pentru a accelera ritmul cardiac cu 20 de batai pe minut, iar testul se repeta. Aceasta procedura dureaza intre 30 si 60 de minute si este foarte sigur.
Tratament
Orice cauza trebuie tratata atunci cand este posibil, inclusiv schimbarea sau oprirea oricaror medicamente cauzatoare. Cu toate acestea, multe cauze care nu pot fi vindecate, iar oamenii trebuie sa ia masuri pentru a reduce simptomele lor. Masurile includ schimbarea stilului de viata si medicatia.
Persoanele care au nevoie de repaus la pat prelungit ar trebui sa fie ridicate in fiecare zi si sa faca exercitii fizice in pat, atunci cand este posibil. In general, este util sa se consume cantitati adecvate de lichide si sa se evite evita alcoolul, sa faca exercitii fizice in mod regulat. Exercitiile fizice regulate de intensitate mica cresc tonusul muscular in peretii vaselor de sange, ceea ce reduce staza la nivelul picioarelor. Dormitul cu capul patului ridicat poate ajuta la ameliorarea simptomelor. Pentru unii oameni, cresterea aportului de sare poate creste retentia de apa si de a diminua simptomele. Insa, cresterea aportului de sare nu poate fi recomandat pentru persoanele cu tulburari cardiace.
Medicii pot da fludrocortizon, un medicament care ajuta organismul sa retina sarea si apa, prevenind astfel scaderea tensiunii arteriale la persoanele imobilizate mai mult timp la pat. In alte situatii se recomanda, medicii combina propranolol sau un alt beta-blocant cu fludrocortizon.
Alte medicamente, cum ar fi medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) pot ajuta in unele cazuri. Citeste mai mult pe Doc.ro