Ai consumat băuturile răcoritoare Cico şi Brifcor din perioada comunistă? Care ingrediente erau folosite pentru prepararea lor?

in Diverse de

Ion Stamanichi a fost, timp de 10 ani, director general la întreprinderea care fabrica sucurile Cico, Brifcor, Quik Cola, Socată, apa tonică Sintonic şi altele. După Revoluție, el a adus marca Coca Cola în România.

Iată ce afirma despre industria de băuturi răcoritoare de pe vremea lui Ceaușescu:

„La Braşov făceam şi concentrate pe bază de suc de mere, de struguri, de cătină. Brifcorul l-a creat Institutul de Chimie Alimentară. Făceam şi noi reţete în funcţie de ce concentrate puteam să aducem prin bartere din străinătate.

Ani de zile, Cico s-a făcut cu concentrat venit de la o firmă din Grecia. Era unu grec pe nume Arvanidis, care avea afaceri cu statul român. El, la schimb, dădea concentrate. Quik Cola se făcea cu concentrat din RDG prin schimburi CAER. Dar erau sucuri bune. Brifcor în formula originală bătea multe dintre produsele din Vest pe bază de portocale”.

Lipsind un proces de pasteurizare, sucurile aveau un termen de valabilitate foarte scurt. „Termenul de valabilitate era mic pentru că tehnologia nu ne permitea să pasteurizăm produsele. Dacă era mai sănătos… Nu ştiu ce să spun. Zmeurica, de exemplu, un suc pe bază de struguri şi zmeură, după trei ore intra în fermentaţie.

Era ca o fântână arteziană. Când deschideam sticla, sărea sucul din ea. Şi omul zicea: „Oooo, ce acid are!“. Dar băutura era în fermentaţie, ca orice must. După 1984, după criza comunistă, s-a trecut la sticla de o jumătate de litru. Nu existau sticle mari pentru că nu exista plastic.

Stamanichi s-a întâlni o dată şi cu Nicolae Ceauşescu: „Pe el l-am întâlnit o dată la o acţiune şi mi-aduc aminte că a zis: „Dar n-am putea să facem un suc de mere aşa cum beam eu când eram mic şi storcea mama merele?“. A cerut să fie cât mai naturale sucurile. Atunci s-a scos zahărul din reţete şi s-a trecut la zaharină.

Sursa: secretulcunoasterii.ro