Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Ai amenzi de circulatie neplatite? Decizie de ULTIMA ORA luata de Guvern

in ExtraNews de

PSD vrea sa abroge alineatul 2 al art. 165 din Codul de procedura fiscala, care prevede ca impozitele datorate se pot achita doar după plata acelor amenzi neachitate de contribuabili. Inițiatorii proiectului de lege susțin ca primăriile au sesizat în repetate rânduri imposibilitatea colectării impozitelor.

Social-democratii care au depus proiectul de lege argumenteaza ca articolul 9 alin (8) din OUG nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, prevede ca amenzile de circulatie se fac venit integral la bugetele locale, iar art. 165 alin. (2) din Codul de procedura fiscala introduce o prioritate in ordinea stingerii obligatiilor fiscale la bugetul local in sensul ca impozitele datorate se pot achita doar dupa plata amenzilor neachitate, trimise spre valorificare catre autoritatea publica locala.

Prioritizarea stingerii obligatiilor a afectat executia la nivelul bugetului local prin diminuarea sumelor incasate intrucat exista debitori care amana plata amenzilor contraventionale in asteptarea trecerii termenului de prescriptie, amanand astfel si momentul achitarii impozitului pe proprietate, generand o diminuare notabila a veniturilor bugetare programate”, sustin deputatii PSD, potrivit sursei citate.

Alineatul (2) al articolului 165 din Codul de procedura fiscala prevede ca ” (…) in cazul creantelor fiscale administrate de organul fiscal local cu suma platita se sting cu prioritate amenzile contraventionale individualizate in titluri executorii, in ordinea vechimii, chiar daca debitorul indica un alt tip de obligatie fiscala (..) “, prin exceptie de la regula generala care impune “stingerea de drept a obligatiilor fiscale principale in ordinea vechimii si apoi a obligatiilor fiscale accesorii in ordinea vechimii, iar ulterior stingerea obligatiilor cu scadente viitoare, la solicitarea debitorului”, se arata in expunerea de motive. Senatul este prima camera sesizata.

Ultimile din

Mergi la SUS