Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Agent Green: la Vidraru: s-au tăiat cu 4100 % mai mulţi copaci decât cota de exploatare!

in Diverse/ExtraNews/Sanatate de

   Organizaţia ecologistă Agent Green anunţă că Ministerul Apelor și Pădurilor a publicat raportul dezastrului de la Vidraru, din care reiese că s-au aplicat 23 amenzi contravenționale, cu o valoare totală a amenzilor de 165.000 lei și s-au deschis patru dosare penale pentru fapte precum exploatări ilegală a 30.554 metri cubi de lemn din păduri virgine, retrocedări și defrișări ilegale.

Mulțumim ministerului pentru acțiunile rapide și ferme. Pe de altă parte solicităm publicarea oficială intgrală a raportului întrucât masurile deja luate și cele propuse nu sunt pe măsura situației din teren. Raportul, care în acest moment este clasificat, arată că exploatările cumulate depășesc cu 4100 % posibilitatea anuală de exploatare”, a spus Gabriel Păun, președintele Agent Green.

   Referitor la aspectele sesizate de Agent Green, dar pe care ministerul nu le confirmă, organizaţia facea precizările că Romsilva nu a fost doar informată despre existeța pădurilor virgine, ci, mai mult, Romsilva a încasat 225.000 euro și a implementat inventarul pădurilor virgine din România în perioada 2002-2005, fondurile fiind oferite prin programul PIN MATRA de Societatea Regală pentru Conservarea Naturii din Olanda. La fel, dacă pădurile de la Vidraru au fost și sunt incluse în grupa I funcțională (păduri cu funcții speciale de protecție), atunci cum se explica starea pădurilor din această zonă?

   Se mai spune în comunicatul Agent Green că filmările surprinse cu drona la 10 martie 2017 și publicate o zi mai târziu, se referă la zonele cele mai afectate din bazinul de recepție al lacului Vidraru, iar procentul de 70% se referă la estimarea suprafeței degradate a pădurilor virgine din zona Vidraru pentru care ministerul a și aplicat amenzi modice Ocolului Silvic Vidraru deoarece, contrar prevederilor art. 3. alin (2) din O.M nr. 3397/2012, a efectuat în perioada 2012-2016 lucrări de punere în valoare, urmate de recoltarea unui volum de 30.554 mc masă lemnoasă, produse principale prevăzute la recoltare în amenajamentul silvic, din păduri care ar face obiectul Studiului Proiectul PIN-MATRA, fără avizul fostului Inspectorat Teritorial de Regim Silvic și Vânătoare Ploiești. (foto: Agent Green)

Ultimile din

Mergi la SUS