Poate avea consecințe importante pe termen lung, chiar dacă nu-ți dai seama că ai avut unul!
Un atac de cord nu doare așa cum te-ai aștepta – de fapt, s-ar putea nici să nu-ți dai seama că ai suferit unul, spune un studiu de la Wake Forest School of Medicine.
În studiu, cercetătorii au adunat numărul de atacuri de cord diagnosticate clinic cu cele „silențioase” – evenimente care nu au fost diagnosticate la timp, dar care au fost confirmate apoi de electrocardiogramă (EKG) – la 9000 de subiecți, timp de 9 ani. Au descoperit că 45% dintre atacurile de cord au fost „silențioase”.
Chiar dacă atacurile de cord nu sunt conștientizate pe moment, acest lucru nu înseamnă că sunt inofensive.
Cei care au suferit de un atac de cord silențios au cu 34% mai multe șanse de deces prematur din orice cauză decât cei care nu au această problemă, relevă studiul.
Riscul crescut de deces vine în mare parte din atacul de cord în sine, care slăbește mușchiul inimii, spune dr. Timothy Byrne, directorul executiv al secției de cardiologie de la spitalul Abrazo Arizona Heart.
Fără o îngrijire adecvată după infarct, afectarea inimii poate conduce la un alt eveniment – cel mai probabil, va fi unul pe care cu siguranță îl vei simți.
În plus, factorii de risc precum fumatul, dieta deficitară, hipertensiunea arterială sau colesterolul ridicat au determinat probabil inițial atacul de cord silențios, spune doctorul Bryne. Acestea s-ar putea întoarce să lovească din nou.
Ce să faci? Află ce se întâmplă în interiorul pieptului tău pentru a nu fi luat prin surprindere mai târziu.
Când împlinești 40 de ani sau 35 dacă ai un risc crescut datorat altor probleme de sănătate sau istoricului de familie, e o idee bună să îți testezi inima, inclusiv cu un EKG, spune doctorul Bryne.
Acest lucru îl va ajuta pe medicul tău să-și dea seama cum îți funcționează inima și să identifice posibilele afecțiuni anterioare.
Dacă testul indică un atac de cord silențios, poți preveni unul nou prin metode ca o alimentație mai sănătoasă, mai mult sport sau renunțarea la fumat, spune doctorul Byrne.
Medicul îți poate prescrie și un tratament care să reducă riscul.
Sursa: menshealth.ro