Află care sunt modalitățile prin care statul se asigură că protejezi mediul în cadrul dezvoltării unui Plan Urbanistic Zonal

in Diverse de

Dezvoltarea urbană vine ca un răspuns natural la evoluția economică și socială a secolului nostru, în contextul în care marile orașe se transformă în nuclee care atrag din ce în ce mai multe persoane dornice să achiziționeze imobile, să construiască, sau să ia parte la acest freamăt continuu. Statul are un rol important în această dezvoltare, și mai ales obligația de a asigura o dezvoltare sănătoasă, atât pentru cetățeni, cât și pentru mediu. Reglementările sunt prezente, mai mult ca niciodată, în domeniul construcțiilor și în cadrul proiectelor care prevăd dezvoltarea urbanistică, la nivel de spații verzi, servicii și producție, reabilitare, infrastructură sau chiar locuire. Dacă ai în dezvoltare un proiect care se încadrează în Planul Urbanistic Zonal, trebuie să cunoști metodele prin care trebuie să asiguri protejarea mediului.

Iată care sunt trei modalități prin care statul se asigură că protejezi mediul atunci când implementezi documentația pentru Planul Urbanistic Zonal

 

  1. Necesitatea obținerii unui acord de mediu din partea ANPM (Agenția Națională pentru Protectia Mediului). Acest document este necesar, indiferent dacă activezi în sfera publică sau în cea privată, pentru demararea unui proiect nou, care se încadrează într-una dintre categoriile prezentate anterior. Prevederile cuprinse în acesta trebuie respectate pe tot parcursul proiectului, iar dacă intervin elemente noi, se vor face adăugiri, în condițiile în care ele nu au fost cunoscute încă de la început. Practic, prin acest acord, oferi siguranța că ești conștient de influența negativă pe care proiectul tău îl poate avea asupra mediului, dacă este cazul, însă iei toate măsurile necesare pentru limitarea și eliminarea lor. Nu trebuie să te surprindă dacă autoritățile competente vor adăuga noi elemente pe care ești obligat să le respecți, prin această documentație specifică.

 

  1. Toate aceste elemente se concretizează într-un aviz de mediu, eliberat tot de către ANPM. Diferența față de varianta anterioară o fac specificațiile tehnice pe care acest act trebuie să le conțină, în conformitate cu legislația în vigoare. Pentru a simplifica cât mai mult procesul, poți apela la o firmă specializată, precum Stratos Management, care va elibera un aviz de mediu în cel mai scurt timp, fără ca tu să te mai confrunti cu birocrația necesară. Trebuie să acorzi mare atenție acestui aviz, deoarece lipsa sau nerespectarea lui îți va aduce sancțiuni de zeci de mii de lei sau chiar închisoare pe o perioadă de până la 3 ani. Dacă te întrebi de ce este atât de important, ei bine, acesta cuprinde informații precum calitatea apei și a aerului, nivelul de zgomot, calitatea solului, biodiversitatea, populația, gestionarea deșeurilor și managementul apelor uzate, elemente primordiale pentru un mediu sănătos.

 

  1. Monitorizarea respectării elementelor cuprinse în aceste avize pe parcursul implementării proiectului. Statul se asigură că ceea ce a fost  notat pe hârtie anterior este pus și în practică de-a lungul întregului proiect. Pe lângă controalele pe care le poți avea oricând, este responsabilitatea ta să ai o echipă de monitorizare aleasă de către autoritatea competentă, formată din una sau mai multe persoane. Această echipă are rol de monitorizare și supraveghere, dar și de raportare către autorități a neconformităților apărute pe parcurs. Aceste informații trebuie să fie publice și transparente, astfel că orice cetățean le poate verifica, dacă dorește să afle detalii despre proiect.

 

Așadar, aceste metode luate de către autorități nu fac decât să garanteze, din partea dezvoltatorilor unui proiect, siguranța protejării mediului și înțelegerea importanței pe care acest element o are. Dezvoltarea urbană este necesară, în condițiile în care respectă reglementările în vigoare, și respectă mediul înconjurător.