Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

AFECȚIUNI TRATATE PRIN ACUPUNCTURĂ

in Sanatate de

Acupunctura este o tehică de vindecare veche de peste 3.000 de ani, ce aparține medicinei tradiționale chinezești. Treptat, și-a croit drum în Europa, unde se bucură de o apreciere din ce în ce mai largă.

În 1997, Institutul Național de Sănătate din Statele Unite ale Americii a confirmat siguranța și eficiența tratamentului prin acupunctură pentru o mare varietate de tulburări și afecțiuni. Dar cum funcționează această metodă? Acupunctura îmbunătățește funcțiile organismului și pune în mișcare procesele de autovindecare prin stimularea anumitor zone de pe corp, numite de obicei puncte de acupunctură. Cea mai obișnuită metodă de a stimula aceste puncte este introducerea în piele a unor ace fine sterile. Presiunea, căldura sau stimularea electrică amplifică și mai mult efectele. De asemenea, dintre tehnicile folosite mai fac parte masajul manual, terapia prin căldura, terapia cu ventuze și aplicarea unor leacuri sau alifii din plante.

ORIGINI ȘI PRINCIPII

Medicina tradițională chineză se bazează pe o filosofie străveche care descrie universul și corpul în termenii a două forțe opuse: yin și yang. Când aceste forțe sunt în echilibru, corpul este sănătos. Energia numită qi (se pronunță ci), curge de-a lungul meridianelor din corp, adică de-a lungul anumitor căi prestabilite. Acest flux constant de energie menține în echilibru cele două forțe. Dacă fluxul se blochează, cum se întâmplă cu apa în spatele unui baraj, acest lucru poate duce la durere, disfuncții sau boli. Acupunctura ajută la deblocarea energiei și la stimularea apariției răspunsului natural de autovindecare al corpului. Cercetările modern au demonstrat eficiența acupuncturii asupra sistemelor nervos, endocrin și imunitar, asupra celui cardiovascular și asupra celui digestiv. Prin stimularea diferitelor sisteme ale corpului, acupunctura alină durerea, îmbunătățește somnul, funcția digestivă și starea generală a corpului.

TRATAMENTUL PROPRIU-ZIS

Mai întâi, terapeutul va dori să afle istoricul de boală al pacientului. Apoi va examina forma și culoarea limbii, va lua pulsul și poate va efectua și alte măsurători, în funcție de nevoile pacientului. După aceea, terapeutul va stabili un plan de tratament pentru afecțiunea respectivă. Pacientul stă întins pe masă, confortabil, în timp ce diferite puncte sunt stimulate cu ace sau prin alte metode, descrise anterior. Cei mai mulți oameni oameni nu simt niciun disconfort sau simt unul foarte ușor când sunt când sunt fixate acele. Acestea rămân în locurile stabilite între 5 și 30 de minute. În timpul și după tratament, pacienții relatează că se simt relaxați.

AFECȚIUNI TRATATE PRIN ACUPUNCTURĂ

Sute de studii clinice privind beneficiile acupuncturii arată că această metodă tratează cu succes o mulțime de afecțiuni, de la probleme legate de mușchi și oase (durere de spate, durere de gat) până la greață, migrene, anxietate, depresie, insomnie și infertilitate. Studiile au arătat că acupunctura este un tratament eficient pentru următoarele boli, simptome sau afecțiuni: rinită alergică, colici biliare, depresie, dizenterie, dismenoree, dureri de cap, hipertenisiune, hipotensiune, dureri de genunchi, dureri de spate, greață, dureri de dinți, dureri postoperatorii, colici renale, artrită reumatoidală, sciatică, atac cerebral.

CITESTE SI: CÂND TRATAMENTELE NATURALE POT FI PERICULOASE PENTRU SĂNĂTATEA TA

FRECVENȚA ȘI NUMĂRUL ȘEDINTELOR DE TRATAMENT

Diferă de la o persoană la alta. Unii simt o ameliorare imediată și definitivă de la prima ședință. Pentru afecțiuni complexe sau cronice, se recomandă 1-2 ședințe pe săptămână, timp de câteva luni. Pentru probleme acute, sunt necesare mai puține ședințe, de obicei 8-10. Planul de tratament se discută de la prima consultație.

ȘTIAI?

Acupunctura s-a dovedit a fi eficientă și în reducerea riscului de degenerare cognitivă. Simptomele de acest tip, asociate cu vârsta înaintată, pot fi atenuate prin această tehnică. Tremurul, lentoarea, durerea, depresia și anxietatea cauzate de boala Parkinson se diminuează considerabil după mai multe ședințe de acupunctură.

Inițial, poate fi resimțită o ușoară înțepătură la introducerea acelor, însă intensitatea acesteia nu este foarte mare, iar disconfortul este minim.

Ultimile din

Mergi la SUS