Adio, narcise! Arătura s-a făcut la limita rezervației naturale. Care va fi extinsă printr-o “donație“

in ExtraNews de

Singura arie protejată de interes național din județul Sibiu în care cresc narcise sălbatice, dar și specii rare protejate la nivel european, a fost arată. Specialiștii aproximează că pentru refacerea zonei, chiar și în condițiile în care acum este oprită orice altă intervenție, ar fi nevoie de cel puțin 20 – 25 de ani.

Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a reacționat la informațiile publicate de Turnul Sfatului. Deocamdată, a reacționat pe Facebook. ”Am cerut intervenția IMEDIATĂ a Gărzii de Mediu! Vinovații trebuie să fie pedepsiți EXEMPLAR! Sunt fapte ireparabile, pe care trebuie să le prevenim, stopăm, pedepsim, până nu este prea târziu! Mâine, până la ora 12.00, aștept informarea GNM!”, a scris ministrul, luni seara, pe pagina sa de Facebook, cu trimitere la articolul despre aria protejată de la Tălmaciu, care a fost arată la sfârșitul săptămânii trecute.

Șuvara sașilor este o zonă de aproximativ 20 de ha, aflată la limita administrativă dintre Tălmaciu și Sadu. În 1994 a fost declarată arie protejată de către autoritățile județene, fiind recunoscută ca atare la nivel național în anul 2000. “Sunt o serie de plante rare care cresc acolo: patru sau cinci orhidee, stânjenei siberieni, brândușe, dar și narcise sălbatice. Poate cea mai importantă specie protejată este cea a unui fel de mărar sălbatic, care mai crește la noi în țară doar într-un loc din Banat“, descrie geobotanistul Constantin Drăgulescu, profesor universitar în cadrul Universității “Lucian Blaga“ din Sibiu.

Originar din Tălmaciu, el a fost cel care a redactat documentația științifică ce a stat la baza includerii Șuvarei sașilor în lista ariilor protejate din România. Ulterior, zona a devenit des căutată de studenți și botaniști, pentru diversitatea speciilor rare de aici. “Zona aceea este mlăștinoasă, uneori nu poți ajunge decât dacă ai cizme, dar în anii mai secetoși, precum au fost cei din urmă, se putea ajunge și mai ușor. Anul trecut, pe 15 mai, când am ajuns acolo, am văzut chiar pe mijlocul ariei protejate un șanț adânc, creat probabil pentru asanarea terenului. Anul acesta, Miruna Popa, o studentă care dorea să documenteze lucrarea ei de licență despre orhideele din județ a descoperit dezastrul: a fost arat tocmai locul pe care creșteau narcisele sălbatice“, spune Constantin Drăgulescu.

Descoperirea a fost făcută în cursul zilei de sâmbătă, 13 aprilie, când “arătura era încă proaspătă“. “Știu zona, am aflat în cursul zilei de astăzi despre această situație. Voi merge în cursul zilei de mâine acolo, să vedem dacă intervenția a fost realizată pe teritoriul Tălmaciului sau al comunei Sadu. Acolo sunt și proprietăți private, trebuie să vedem la fața locului care este situația“, a declarat primarul orașului Tălmaciu, Nicolae Basarabă.

Reprezentanții unui impresionant număr de instituții publice s-au deplasat în zona rezervației Șuvara sașilor, din Tălmaciu, pentru a inspecta situația lucrărilor agricole care au afectat suprafețe pe care creșteau narcise sălbatice. În urma inspecției, autoritățile au apelat la proprietarul terenului să cedeze o parte din suprafață pentru plantele considerate importante, deoarece acestea au “migrat“ în afara ariei protejate.

Comisarul șef al Gărzii de Mediu Sibiu, primarul orașului Tălmaciu, reprezentanți ai Agenției naționale pentru arii protejate, ai Poliției din Tălmaciu, ai administrației Sitului Natura 2000 Frumoasa și ai Universității “Lucian Blaga“ din Sibiu s-au reunit în cursul dimineții de marți în zona ariei protejate Șuvara sașilor. La finele săptămânii trecute, în zonă au fost realizate lucrări de arătură care au afectat și suprafețe de teren pe care până acum creșteau narcise sălbatice și alte specii protejate, plante pentru care a fost înființată aria protejată Șuvara sașilor.rezervatie 1_Fotor

Lucrările de arătură au fost demarate la inițiativa unui investitor privat, care a cumpărat câteva zeci de ha de teren, în vederea înființării unei culturi de bostani din ale căror semințe este extras ulei. Cel puțin asta au descoperit autoritățile. Care, cu GPS-ul în mână, au început să verifice până unde s-a arat și dacă aceste lucrări s-au produs în interiorul ariei protejate, după cum au semnalat reprezentanții Universității “Lucian Blaga“ din Sibiu în cursul zilei de luni. “Arăturile s-au făcut în extremitatea rezervației. Noi acum câțiva ani am făcut propuneri de modificare a limitelor rezervației, care nu ne-au fost aprobate. În momentul de față, speciile rare pentru care s-a înființat această rezervație se află în zona arabilă. Sperăm să găsim înțelegere, să lăsăm zona să își revină, pentru că este puțin afectată, dar în următorii ani își va reveni. Este exact acea zonă pentru care am mai făcut demersuri de extindere și pe care le vom continua. Sperăm să obținem această bucată de teren care nu este foarte mare, dar care este foarte importantă din punct de vedere al biodiversității. Întâlnim multe specii perene, avem iris, patru specii de orhidee, narcise, gladiola. Sunt plante cu număr foarte mic la nivel de țară“, explică Andreea Sursa, din partea Administrației sitului Natura 2000 Frumoasa, din cadrul CJ Alba (aria rezervată Șuvara sașilor face parte din sit-ul Natura 2000).

Din explicațiile specialiștilor, narcisele și celelalte plante protejate din zona respectivă au început să “migreze“ în urma împăduririi naturale a terenurilor reervației. Iar această “migrație“ a avut loc înspre terenurile care acum au fost arate și pe care le-au solicitat a fi incluse în zona protejată, solicitare care deocamdată nu a fost aprobată.

Au apelat la proprietarul terenurilor să le cedeze o suprafață
Din hărțile cu care lucrau reprezentanții Universității “Lucian Blaga“, zona care tocmai a fost arată și pe care creșteau narcise și alte plante perene face parte din aria protejată. Reprezentanții autorităților au venit cu propriile instrumente de verificare a poziției geografice și au stabilit că hărțile invocate nu sunt corecte și că, de fapt, zona de teren pe care creșteau florile și care acum a fost arată nu se află în zona protejată.
“Ceea ce am putut să facem până în prezent verificări a fost zona pe care o vedeți, cu două GPS-uri, unul al reprezentanților de a ANAMP, celălalt este al reprezentanților care au calitatea de administratori din partea CJ Alba. Concluziile, până în prezent, nu a fost intrat în perimetrul rezervației“, arată Constantin Dragomir, comisar șef al Gării de Mediu Sibiu.

Cum însă plantele vizate cresc în afara zonei protejate, reprezentanții autorităților care s-au întâlnit la Tălmaciu l-au contactat telefonic pe proprietarul terenului agricol. Care este din Sadu. “Eu nu am fost informat de nimeni că ar fi chiar în marginea zonei protejate. Am să las acea porțiune de teren pentru narcisele sălbatice“, a promis, telefonic, proprietarul terenurilor.

Alți specialiști din domeniu consultați de Turnul Sfatului au arătat că, chiar dacă zona protejată nu a fost propriu-zis afectată, regulile în domeniu prevăd și existența unei “zone tampon“, în care intervențiile de orice fel trebuie făcute doar cu aprobarea autorităților de mediu, tocmai pentru a evita astfel de situații precum cea produsă la Tălmaciu. “E normal ca plantele să migreze și tocmai de aceea legislația specifică în domeniu prevede că sunt tratate în mod egal și ariile protejate, dar și ariile limitrofe acestora. Dar este destul de mult haos în zona aceasta a administrării ariilor protejate“, a fost explicația oferită Turnul Sfatului.