Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Acuzaţiile dure făcute de Donald Trump pe Twitter: „Sunt milioane de voturi ilegale”

in ExtraNews de

Presedintele-ales american Donald Trump a declarat duminica faptul ca a castigat, pe 8 noiembrie, nu doar majoritatea marilor electori, ci si sufragiul popular, impotriva rivalei sale democrate Hillary Clinton, si a evocat „milioane de voturi ilegale.

O polemica s-a extins de-a lungul vacantei de Thanksgiving, dupa ce fosta candidata independenta ecologista la Casa Alba, Jill Stein, a decis sa cearta renumararea voturilor in statele Wisconsin, Pennsylvania si Michigan.

Cele trei sunt state cheie care au basculat de partea republicanului Donald Trump.

Echipa Clinton a anuntat sambata ca va participa la renumararea voturilor in Wisconsin, subliniind in acelasi timp ca nu a constatat nereguli.

Pe langa o victorie zdrobitoare in colegiul electoral (a marilor electori), am castigat votul popular daca scadeti milioanele de indivizi care au votat ilegal„, a acuzat intr-un mesaj furios pe Twitter, viitorul presedinte al Statelor Unite care isi va incepe mandatul la 20 ianuarie.

Potrivit sistemului votului universal indirect, Donald Trump a invins la prezidentiale cu 290 de mari electori fata de 232 pentru Hillary Clinton, dintr-un total de 538 pentru cele 50 de state americane si capitala Washington. Cei 16 mari electori din Michigan care urmeaza sa ii revina lui Donald Trump nu au fost inca atribuiti oficial.

In schimb, la votul popular, democrata Hillary Clinton a obtinut peste doua milioane de voturi in plus fata de republicanul Donald Trump.

In cele trei state disputate, presedintele ales a castigat cu un avans de 100.000 de voturi: 20.000 de voturi in Wisconsin, 70.000 in Pennsylvania si 10.000 in Michigan.

Mai devreme in cursul aceleiasi zile, Donald Trump, si consilierii sai au criticat cu fermitate echipa lui Hillary Clinton pentru intentia de a participa la renumararea voturilor in statul Wisconsin. Intr-o serie de mesaje pe Twitter, omul de afaceri i-a reamintit lui Hillary Clinton declaratiile facute de candidata inainte de infrangere, cand l-a indemnat sa respecte rezultatul daca ea va castiga.

„Atata timp si bani vor fi cheltuiti – pentru acelasi rezultat!”, a scris Donald Trump.

„Poporul si-a exprimat optiunea si alegerile s-au incheiat”, a afirmat el sambata, considerand „ridicola” initiativa lui Jill Stein care a depus oficial vineri o cerere pentru renumararea voturilor la prezidentiale in Wisconsin dupa ce a strans mai multe milioane de dolari pentru a-si finanta solicitarea.

O consiliera a lui Donald Trump, Kellyanne Conway, a denuntat, la randul ei, initiativa taberei Clinton.

„Renumararea ceruta provoaca deruta si dezamagire”, a declarat ea la postul NBC, dupa care i-a indemnat pe democrati sa accepte faptul ca au pierdut.

Sursa: stirileprotv.ro

Mergi la SUS