Aşteptatul la cozi pentru obţinerea diverselor documente poate dăuna grav sănătăţii. Lucrurile s-au mai simplificat în România pentru unii dintre solicitanţi. Un exemplu este extrasul de carte funciară, despre care puţină lume ştie că poate fi obţinut şi de acasă.
Deşi inerţia prezentării la ghişeele oficiilor de Cadastru şi Publicitate Imobiliară e încă mare, obţinerea extrasului de carte funciară (pentru informare în legătură cu imobilele înscrise în cartea funciară: suprafeţele concrete, vecinii proprietăţilor respective, cine este proprietarul, ce alte drepturi există în legătură cu acel imobil, dacă există ipoteci etc.) se poate face şi din faţa calculatorului.
Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară a implementat, de câteva luni, o aplicaţie electronică – ePayment – prin intermediul căreia solicitantul acestui document îl poate obţine, pentru informare, şi online ( la adresa epay.ancpi.ro) “Există o platformă online, care funcţionează de câteva luni, la care persoanele pot cere extrasul de carte funciară de informare, Extrasul de carte funciară pentru informare reprezintă situaţia cadastral-juridică a imobilelor, la momentul întocmirii acestuia. Situaţia conţine informaţii cu privire la suprafaţa imobilului şi descrierea acestuia, la dreptul de proprietate şi eventualele sarcini existente asupra imobilului.
Pentru extrasul de carte funciară de informare, solicitantul trebuie să plătească 20 de lei, iar plata se poate face cu ajutorul cardului. Aplicaţia a fost gândită tocmai pentru a simplifica viaţa oamenilor care sunt tot timpul pe fugă”, explică, pentru “Adevărul”, Roxana Dincă, jurist OCPI Argeş. Persoana care apelează la acestă variantă trebuie să-şi facă un cont în această aplicaţie. La crearea acestuia este nevoie, desigur, de introducerea datelor personale ale solicitantului, persoană fizică: adresa, numărul de telefon şi codul numeric personal şi, eventual, seria şi numărului cărţii de identitate, însă acestea nu sunt obligatorii pentru autentificare. Solicitantul va trece numele de utilizator (ex: adresa de email) şi îşi va crea o parolă, cu ajutorul cărora se va autentifica.
După înregistrare, aplicaţia îi va trimite un e-mail pentru confirmarea înregistrării. Pentru obţinerea efectivă a extrasul de carte funciară pentru informare, va intra pe secţiunea „Servicii” şi va accesa câmpul „Adaugă în coş”. Urmează configurarea extrasul respectiv, prin introducerea unor date de identificare (localizarea imobilului – respectiv judeţul şi unitatea administrativ teritorială, precum şi numărul de carte funciară, numărul cadastrului şi numărul topografic), accesând câmpul „Configurează”. La final, trebuie să efectuăm plata efectivă (cei 20 de lei), cu ajutorul cardului.
„De precizat că extrasele de carte funciară eliberate online nu sunt semnate olograf. Au doar o semnătură electronică”, mai spune Roxana Dincă.
Cât despre extrasul de carte funciara pentru autentificare, acesta se poate solicita doar de către notarul public în vederea întocmirii actelor notariale prin care se transmite, se modifică sau se constituie un drept real imobiliar. Pe perioada valabilităţii acestuia, nu se pot efectua înscrieri în cartea funciara, cu exceptia celei pentru care s-a solicitat extrasul. Preţul total al pachetului este de 40 de lei.
Citeste mai mult pe adevarul.ro