Actorul uriaș care n-a avut loc pe Aleea Artiștilor din Cimitirul Bellu! Nimeni nu-i mai aprinde o lumânare lui Puiu Călinescu

in ExtraNews de

La 23 de ani de la moartea actorului Puiu Călinescu, se pare că toată lumea l-a uitat. ”Columbo de România” nu a avut loc pe Aleea Artiștilor din Cimitirul Bellu.

Mormântul lui Puiu Călinescu de la Cimitirul Bellu se află într-o stare deplorabilă și ar fi și mai rău dacă angajații cimitirului nu s-ar mai ocupa de el, din când în când. Aceștia au refăcut gardul, au mai tăiat din plantele care la un moment dat acoperiseră tot locul de veci. ”Nu vine nimeni la el. Nu știu dacă mai are rude, dacă mai sunt în România… E păcat că lumea l-a uitat, la cât de mare a fost…”, ne spune un paznic al cimitirului.

Puiu Călinescu, cel despre care se spunea că dacă s-ar fi născut în Franța ar fi fost un rival serios pentru Louis de Funes, nu a avut loc pe Aleea Artiștilor, alături de nume mari precum: Radu Beligan, Marin Moraru sau Stela Popescu. În schimb, i s-a repartizat un loc retras, într-un colț de cimitir, unde nu ajunge nimeni să-i aprindă o lumânare.

În urmă cu doi ani, un bucureștean s-a gândit că e păcat că Puiu Călinescu a fost aruncat în uitare și s-a gândit să-i ajute pe cei care vin la Bellu să ajungă mai ușor la el. A cerut voie de la administrație și a lipit două fotografii cu actorul pe indicatoarele de pe alei. Chiar și așa, acestea s-au îngălbenit de vreme și de ploi și cu greu îți poți da seama ce reprezintă. Tot paznicul ne spune că omul are pe cineva înmormântat în apropiere și a aflat cu surprindere că în apropiere este și locul lui Puiu.

Puiu Călinescu a fost un copil sărac, fără părinți, crescut de niște mătuși. N-a avut parte de jucării, în copilărie și era bătut frecvent pentru a i se face ”educație”. Mai târziu, în adolescență, pentru câțiva bănuți, a început să lipească afișe la un cinematograf. La acea vreme. Înaintea filmelor cu Charlie Chaplin, de exemplu, exista un număr de ”revistă” pe scena cinematografului, iar directorul a văzut în el un personaj bun pentru aceste numere. Așa a făcut cunoștință cu lumea teatrului și a filmului.

Actorul a murit în 1997, după ce cu câteva luni înainte suferise un preinfarct pe scenă. Cu câteva ore înainte să părăsească această lume, glumea cu asistentele. A decedat pe 16 mai, la ora 16:45, la 77 de ani.