Florile sunt poate cele mai frumoase creaturi de pe fața pământului. Tocmai din această cauză oamenii au început să le crească nu doar în grădină, ci și în casele și apartamentele lor. E foarte plăcut să vezi că afară ninge, iar de pe pervaz îți “zâmbește” o gingășie de floare…
Florile de cameră decorează încăperea, curăță aerul, elimină uleiuri esențiale și fitoncide. Totuși este destul de dificil să crești o floare bogată și sănătoasă fără a utiliza fertilizatori naturali.
Când se face fertilizarea plantelor de cameră
Necesitatea fertilizării plantelor de cameră e dictată înainte de toate de suprafața mică de care dispun pentru a se hrăni. Chiar dacă mutați floarea într-un ghiveci mai voluminos, după câteva luni planta oricum va avea nevoie de fertilizare.
Uneori planta semnalizează că are nevoie de fertilizare: crește lent, tulpinile sunt slăbite, frunzele sunt lipsite de vlagă, întârzie înflorirea. Bineînțeles e mai bine nici să nu se ajungă la această stare. Dar ce fertilizatori naturali pot fi utilizați pentru asta?
Fertilizatori pentru plante de cameră
1 Zaț de cafea și infuzie de ceai
Când vă faceți cafea data viitoare, nu mai aruncați zațul rămas, ci amestecați-l cu solul din ghiveci. Astfel el va deveni ușor, afânat și bine oxigenat. Dacă creșteți tomate, zațul de cafea este fertilizatorul ideal pentru ele.
Resturile de ceai după infuzie de asemenea afânează solul, dar în acest caz să fiți mai atenți, căci el poate atrage furnici și musculițe.
2 Zahăr
Înainte de a uda planta distribuiți o linguriță de zahăr pe suprafața solului sau dizolvați 2 linguriță de zahăr într-un pahar de apă și udați solul. Această procedură poate fi făcută cel mult o dată pe săptămână, căci altfel se stimulează dezvoltarea bacteriilor și mucegaiului. Fertilizarea cu zahăr e o soluție excelentă pentru ficuși.
3 Coaja de ceapă
Utilizarea cepei nu se limitează doar la gastronomie. Coaja de ceapă s-a dovedit a fi un fertilizator eficient pentru plante.
Bunăoară tinctura din coajă de ceapă conține o substanță care distruge microflora malignă, iar decocția pe aceeași bază distruge păduchii și acarienii. Pentru a o obține fierbeți 1 litru de coajă de ceapă uscată în 2 litri de apă, după care puneți decocția într-un vas închis ermetic pentru 2 zile. Apoi strecurați lichidul și folosiți-l pentru fertilizare.
4 Drojdie
Drojdia conține multe vitamine din grupa B, dar și microelemente și substanțe nutritive care stimulează creșterea plantelor și diviziunea celulară.
Cel mai simplu mod de a obține un fertilizator este să dizolvați un pachețel obișnuit de drojdie în 5 litri de apă caldă. El trebuie utilizat înainte să se răcească. Fertilizarea cu drojdie este deosebit de folositoare pentru petunie și mușcată.
5 Coajă de ou
De cele mai multe ori acest produs ajunge la coșul de gunoi. Dar coaja de ou e foarte bogată în calciu, care neutralizează mediul acid. De aceea dacă utilizați fertilizatori minerali care cresc aciditate, se recomandă și fertilizarea cu coajă de ou pentru a neutraliza acest efect.
Coaja de ou trebuie spălată bine, uscată și fărâmițată, după care ea poate fi adăugată în sol. Atenție, coaja de ou se descompune destul de greu, de aceea trebuie folosită în cantități moderate.
6 Coajă de banane
Aceasta conține mult potasiu, calciu și fosfor, substanțe ideale pentru fertilizarea plantelor! Adăugată în sol, coaja de banane stimulează creșterea și înflorirea plantelor.
Pentru a pregăti fertilizatorul coaja de banane poate fi uscată, prăjită, mărunțită, coaptă sau ținută în apă. Trandafirii au o pasiune aparte pentru astfel de fertilizatori.
7 Cenușă
Cenușa din material vegetal conține potasiu, fosfor, magneziu, calciu, fier, zinc și sulf, fapt ce o face să fie unul dintre cei mai buni fertilizatori pentru plante.
E mai indicat să folosiți cenușă de foioase decât de conifere. Dizolvați 100-150 g de cenușă într-o găleată de apă și lăsați să se infuzeze câteva zile. Înainte de a uda florile, amestecați bine lichidul, căci cenușa se poate depune la fundul vasului.
8 Decocție din coajă de portocale
Umpleți circa 1/3 de borcan de 1 litru cu coajă de citrice și turnați deasupra apă clocotită până se umple borcanul. După 24 de ore puteți să strecurați lichidul și să udați florile sau să le stropiți.
9 Apă de acvariu
Aceasta conține o mulțime de substanțe care stimulează creșterea plantelor. În plus apa de acvariu are un pH neutru. Astfel de proceduri fertilizare se fac doar primăvara și la începutul verii, când plantele sunt în perioada de creștere activă.
Sursa: kilocalorii.ro