Aberațiile OUG 114: ANRE obligă Romgaz și Petrom să importe gaze rusești la prețul pieței și să vândă gaze românești la preț plafonat către cei doi importatori Gazprom!

in ExtraNews de

Guvernanții se lăudau că OUG 114 este menită a susține consumatorul și industria autohtonă, însă, în practică, producătorii români sunt cei mai afectați de componenta energetică a controversatului act normativ.

Ultima lovitură: pe lista clienților non-casnici cărora producătorii români sunt obligați să le vândă gaze la prețul reglementat de 68 de lei/MWh se numără și cei doi importatori de gaz rusesc în România, WIEE și Conef. Asta în timp ce aceiași tehnocrați de la ANRE obligă cele 2 companii românești să cumpere gaz de import la prețul pieței, pentru a putea produce electricitate la cele două centrale pe gaz pe care le operează.

Printre cele 83 de companii care vor achiziționa gaze la preț reglementat de la producătorii interni se numără și WIEE România SRL, cu un volum de 5.100 MWh, și Conef Gaz SRL, cu un volum de 260 mii de MWh în următoarele șase luni. Comparativ, ANRE obligă OMV Petrom, potrivit calculelor Profit.ro să importe 3,25 TWh (6,6% din producția sa estimată pentru acest an) de gaz rusesc la prețul pieței, pentru a-l utiliza la coșul intern-import necesar producției de electricitate la centrala de la Brazi.

În funcție de gradul de utilizare al centralei de la Iernut, și Romgaz va fi obligată, la rândul ei, să importe gaze de la Gazprom, prin cei doi intermediari, WIEE și CONEF, probabil. Cu alte cuvinte, producătorii autohtoni, nu numai că sunt obligați să cumpere materie primă de import de la Gazprom, deși obiectul lor de activitate este producere acestei materii prime, dar mai și trebuie să vândă celor două firme care importă gaz rusesc, gaz românesc la prețul reglementat de 68 lei/MWh.

De altfel, legislația secundară a ANRE de implementare a OUG 114 este concepută parcă special pentru a stimula importurile și pentru a le băga bani și în buzunarul din stânga și în cel din dreapta importatorilor Gazprom. Rezultatul: importurile de gaze deja au explodat în primele luni ale acestui an, nu numai cele de gaz rusesc (pe ruta Ucraina), ci și de gaz (tot rusesc) pe ruta ocolitoare Ungaria!

Volumul mare de gaz solicitat de Conef Gaz SRL este destinat acoperirii consumului clienților săi non-casnici, printre care se numără și compania sora, ALRO Slatina. Conef Energy este acționarul majoritar al Conef Gaz SRL, controlat de Vimerco, acționarul majoritar al producătorului de aluminiu Alro Slatina, și care face parte din imperiul mogulului rus Vitali Matsitski.

Potrivit site-ul Conef Gaz, “siguranța furnizării este oferită de sursa directă de import, care este asigurată de acționarul nostru majoritar Conef Energy, printr-un contract pe termen lung – până în 2030 – încheiat direct cu producătorul rus Gazprom și de colaborarea de excepție cu producătorul intern Romgaz”.