Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

A murit celebrul taragotist Dumitru Fărcaș

in ExtraNews de

Cunoscutul interpret de muzică populară, taragotistul Dumitru Fărcaș, a murit într-un spital din Cluj, unde era internat în urma unui infarct. Artistul împlinise în luna mai vârsta de 80 de ani.
Dumitru Fărcaș s-a născut în data de 12 mai 1938 la Groșii Băii Mari, Maramureș, dar după terminarea studiilor Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, s-a stabilit în Cluj-Napoca.
Cariera profesională și-a început-o în anul 1960, când s-a angajat ca instrumentist la Ansamblul „Maramureșul” din Baia Mare.
În anul 1962, a preluat Ansamblul „Mărtișorul” al Casei de cultură a studenților din Cluj-Napoca, obținând cu acesta numeroase premii în țara și peste hotare.
În anul 2002, taragotistul a primit Crucea Națională Serviciul Credincios clasa a III-a, iar în anul 2004, „în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului”, a primit Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofițer, Categoria D -„Arta Spectacolului”.
Din partea Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, în anul 2008, Dumitru Fărcaș a primit titlul de Doctor Honoris Causa.
În luna mai a acestui an, cu ocazia împlinirii vârstei de 80 de ani, președintele Klaus Iohannis i-a oferit artistului Ordinul Național „Serviciu Credincios” în grad de cavaler.
Dumitru Fărcaș era președinte de onoare al Congresului Internațional al Taragotiștilor și „Cetățean de Onoare” al orașelor Cluj-Napoca, București, Reșița și Baia Mare precum și al orașului Phenian (Coreea de Nord).
Prezentatoarea TVR Iuliana Tudor a scris pe pagina de Facebook: „Sunt șocată. Am primit o veste cumplită…
Maestrul Dumitru Fărcaș s-a stins din viață!
Am fost împreună de ziua domniei sale în 12 mai când a împlinit 80 de ani. A oferit atunci un spectacol memorabil…maestrul era atât de fericit…a fost ultimul său spectacol…orice cuvânt e de prisos!
Mulțumim, maestre pentru omul, artistul și mai ales marele Român care ați fost!
Drum bun spre lumină!”
Și redacția noastră spune:”Drum bun spre lumină, maestre!”

Ultimile din

Mergi la SUS