Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

A murit celebrul taragotist Dumitru Fărcaș

in ExtraNews

Cunoscutul interpret de muzică populară, taragotistul Dumitru Fărcaș, a murit într-un spital din Cluj, unde era internat în urma unui infarct. Artistul împlinise în luna mai vârsta de 80 de ani.
Dumitru Fărcaș s-a născut în data de 12 mai 1938 la Groșii Băii Mari, Maramureș, dar după terminarea studiilor Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, s-a stabilit în Cluj-Napoca.
Cariera profesională și-a început-o în anul 1960, când s-a angajat ca instrumentist la Ansamblul „Maramureșul” din Baia Mare.
În anul 1962, a preluat Ansamblul „Mărtișorul” al Casei de cultură a studenților din Cluj-Napoca, obținând cu acesta numeroase premii în țara și peste hotare.
În anul 2002, taragotistul a primit Crucea Națională Serviciul Credincios clasa a III-a, iar în anul 2004, „în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului”, a primit Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofițer, Categoria D -„Arta Spectacolului”.
Din partea Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, în anul 2008, Dumitru Fărcaș a primit titlul de Doctor Honoris Causa.
În luna mai a acestui an, cu ocazia împlinirii vârstei de 80 de ani, președintele Klaus Iohannis i-a oferit artistului Ordinul Național „Serviciu Credincios” în grad de cavaler.
Dumitru Fărcaș era președinte de onoare al Congresului Internațional al Taragotiștilor și „Cetățean de Onoare” al orașelor Cluj-Napoca, București, Reșița și Baia Mare precum și al orașului Phenian (Coreea de Nord).
Prezentatoarea TVR Iuliana Tudor a scris pe pagina de Facebook: „Sunt șocată. Am primit o veste cumplită…
Maestrul Dumitru Fărcaș s-a stins din viață!
Am fost împreună de ziua domniei sale în 12 mai când a împlinit 80 de ani. A oferit atunci un spectacol memorabil…maestrul era atât de fericit…a fost ultimul său spectacol…orice cuvânt e de prisos!
Mulțumim, maestre pentru omul, artistul și mai ales marele Român care ați fost!
Drum bun spre lumină!”
Și redacția noastră spune:”Drum bun spre lumină, maestre!”

Comentarii

Dragi prieteni,

Ne-ar face foarte mare plăcere să ținem legătura cu voi și pe rețelele de socializare, motiv pentru care vă invităm să ne urmăriți pe pagina Facebook, unde vom putea discuta împreună știrile și articolele noastre. Vizitați pagina noastră Facebook aici.

Privacy Policy Settings

LIKE-ul tau CONTEAZA!Ti-a placut articolul? Inchide aici ↗↗↗
Mergi la SUS