Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

A creat o reală controversă în mediul virtual. O mamă refuză să-şi învețe copilul să scrie și să citească: „Nu mă înţelegeţi greşit!”

in Educational de

O comediantă celebră a explicat într-o postare ce a motivat-o să ia decizia asta, de a nu-și învăța copilul să citească sau să scrie, pentru a fi pregătit când merge la școală. Femeia a creat o reală controversă în mediul virtual, după ce a dezvăluit că ea și soțul ei nu intenționează să își învețe copilul de 5 ani să citească prea curând, în schimb face alte lucruri cu el.

„Nu mă înțelegeți gresit, îi citim cărți tot timpul. Ne-am imaginat deja în Fabrica de Ciocolată a lui Willy Wonka și am ajuns la pagina 170 din al doilea volum Harry Potter. Îl învățam să se bucure de povești, să se piardă în aventura personajelor.

Dar nu-l învățam încă să citească. Nu încă. E ocupat să învețe multe alte lucruri acum.

Învață cum să fie bun, cum să îți aștepte rândul în parcul de distracții și cum să nu se laude când primește înghețata înaintea surioarei lui.

Învață cum să construiască. Cu bete, cuburi, Lego, simte greutatea diferitelor materiale cu degetelele lui și analizează cât de solide sunt diferite structuri pe care reușește să le construiască.

Învață să facă mișcare. Aleargă dupa câine, se joacă leapsa, se cațără în locurile de joacă, dansează (bine!) și practica karate (slab).

Va avea nevoie de corpul lui pentru mult timp, așa ca și-l dezvolta prin activități fizice, în loc să stea la un birou toată ziua.

Învață cum să aibă grijă de lucrurile lui. Pe sistemul „din greseli învățăm” (Doamne, câte greșeli!) a luat seama ce se întâmplă dacă lasă o carte afară în ploaie, sau o gramadă de plastelină pe masă, peste noapte.

Învață că nu e bine să te iei la joacă agresivă cu un pechinez de 4 kg.

Învață despre ecosisteme. Se uită la gândaci, flori și observă furtuni. Ia seama cum fauna și flora din lumea în care trăim sunt interdependente.

Învață cum cheia fericirii e să te concentrezi pe ceea ce ai, decât să te plângi toată ziua legat de ce nu ai.

Învață cum să își ceară scuze. Cum să treacă peste sentimente rănite și să empatizeze cu alți copii când intră într-un conflict.

Învață cum să ierte. Să înțeleagă că toți oamenii fac greșeli și că poate iubi alți oameni, în ciuda defectelor.

Învață lecții importante în fiecare zi, dar nu învăța să citească.

Și deși nu va apărea în prima zi de gradiniță cu cunoștințe avansate de citit, va intra în clasă cu multe altele:

• Cu abilitatea de a încerca lucruri noi fără a fi frustrat.

• Cu abilitatea de a își face prieteni, deși uneori ei te pot dezamăgi.

• Cu abilitatea de a îi asculta pe ceilalși și a urma indicații.

• Cu abilitatea de a rezolva probleme apărute și de a se concentra pe o sarcină trasată.

• Sunt multe alte lucruri pe care copiii le pot învăța, ce nu sunt măsurate de un test standardizat.

Și desi știm ca într-o zi, orele lui vor fi pline de diftongi, triftongi și fractii, nu ne îngrijorăm legat de asta, azi.

Azi are lucruri mai importante de învățat!”

Ultimile din

Mergi la SUS