Pustulele, abcesele si furunculele sunt dureroase si sensibile care se datoreaza unor infectii bacteriene. Daca apar repetat, pot fi un semn de subrezire a sistemului imunitar.
Un abces poate iesi intr-un organ sau in tesuturile moi de sub piele. Locurile prelilecte sunt sanii, gingiile, axilele si zona inghinala. Furunculele se dezvolta pe piele, de regula unui folicul de par, zonele mai expuse fiind ceafa, axilele si zona inghinala. Un carbuncul este un furuncul urias sau un grup de furuncule. Carbunculele, mai putin frecvente decat furunculele obisnuite, apar de obicei pe gat sau fese. Furunculele si carbunculele sunt vizibile imediat, in timp ce un abces nu se vede deloc sau apare doar ca o mica umflatura. Majoritatea furunculelor se retrag sau fac un cap si se sparg. Un abces poate sa se absoarba, sa creasca si sa se sparga inauntru, sa devina o punga de puroi neinfectat sau sa dreneze printr-un lung canal, pe sub piele.
METODE PREVENTIVE
Intariti-va resistenta la infectii mancand mai putine alimente care contin zahar, faina alba si grasimi saturate si mai multe legume proaspete si fructe. Daca va simtiti extenuate, odihniti-va mai mult, iesiti la aer, faceti miscare, in plus, ar fi bine sa mergeti la un control medical.
TRATAMENT
Masuri generale:
- Nu stoarceti un furuncul, riscati sa raspanditi astfel infectia.
- Pe un furuncul care nu s-a spart inca, puneti o compresa calda si pastrati-o pe zona afectata pana cand se raceste. Repetati tratamentul din doua in doua ore.
- La furunculele de pe tors sau de pe picioare, puneti in apa de baie 2 pumni de sare amara si stati in apa 15 minute pe zi. (Nu se recomanda pentru copiii mici, varstnici si hipertensivi).
- Daca furunculul, abcesul sau carbunculul s-a spart, faceti dus, si nu baie, pentru a nu raspandi infectia.
FITOTERAPIE: Cataplasmele fierbinti facute cu plante medicinale – nalba mare, ulm American sau brusture – ajuta furunculele si abcesele superficiale sa coaca si sa faca varf. Pregatiti o cataplasma astfel: muiati 2 linguri de planta uscata cu putina apa fierbinte pentru a obtine o pasta omogena, adaugati cateva picaturi de ulei de levantica, cimbru sau eucalipt. Muiati o bucata de tifon in amestec si puneti-o peste zona afectata. Fixati-o cu un bandaj si lasati-o pe loc o ora, mentinand-o calda cu o sticla cu apa fierbinte.
Cataplasmele cu varza sunt si ele bune pentru drenarea puroiului. Scufundati frunzele de varza alba clocotita ca sa se inmoaie, raciti-le si inveliti-le in tifon. Puneti aceasta cataplasma peste furuncul si schimbati-o in fiecare zi.
Usturoiul si echinaceea administrate oral ajuta la intarirea sistemului imunitar si opresc infectia. Adaugati zilnic cativa catei de usturoi in mancare sau luati capsule/tablete de usturoi conform indicatiilor de pe cutia produsului. Folositi tincture sau capsule de echinaceea sau faceti decoct din 2 lingurite de radacina uscata la o cana cu apa si beti 3 cani pe zi.
AROMATERAPIE: Unele uleiuri esentiale au importante proprietati antiinfectioase.
- Adaugati 3 picaturi de ulei de geranium sau 2 picaturi de ulei de arbore de ceai la o cana cu apa fierbinte. Aplicati delicat mixtura cu un tampon de vata. Folositi de fiecare data un tampon de vata nou.
- Cand un furuncul se sparge, spalati zona cu solutie antiseptica preparata din o lingura de ulei de arbore de ceai sau de hammelis distilat adaugat la ½ litru de apa calduta. Aplicati solutia si acoperiti cu un pansament steril. Lasati bandajul 2-3 zile, pana cand se formeaza o crusta, iar umflatura si roseata se retrag.
HOMEOPATIE: Incercati remediul care vi se potriveste cel mai bine, dar nu intrerupeti tratamentul recomandat de medic
- Arsenicum – furunculul sau abcesul este foarte rosu si o compresa fierbite reduce durerea.
- Belladonna – furunculul sau abcesul este rosu, fierbinte, dureros si pulseaza.
- Hepar sulfuris – s-a strans puroi si pustula este foarte sensibila la atingere.
- Tarantula cubenis – furunculul sau abcesul se dezvolta rapid dupa o evolutie lenta, este dur la pipait si albastrui, durerea e insuportabila, cu senzatie de arsura.
- Silicea – furunculul sau abcesul se vindca greu.
CAND APELATI LA MEDIC?
- Furunculul sau abcesul nu se vindeca in cateva zile.
- Nu va simtiti bine.
- Pielea din jur este foarte sensibila.
- Aveti ganglioni umflati sau durerosi.
- Faceti in mod repetat furuncule sau abcese.
CERETI URGENT AJUTOR DACA:
- In jurul furunculului apare o inflamatie sau dungi rosii.
- Aveti febra, frisoane sau transpiratii noaptea.
STIATI CA?
Rosia si ceapa, legume care contin substante antiseptice si antiinflamatoare, sunt remedii traditionale pentru infectii. Incalziti o felie de rosie, puneti-o peste furuncul si acoperiti-o cu un bandaj ca sa nu cada. La fel puteti folosi si o felie de ceapa coapta.
Be First to Comment