Press "Enter" to skip to content

Efectele terapeutice ale fitoterapiei

Folosirea remediilor din plante pentru a combate si vindeca bolile reprezinta, probabil, cea mai veche forma de medicina. Specialistii sustin ca echilibrul natural al principiilor active prezente in plante este mai eficace si mai putin nociv decat medicamentele de sinteza cu ingredient activ unic, folosite in medicina conventionala.

Nu se stie cand si cum si-au dat seama oamenii ca plantele pot fi utilizate in tratarea bolilor, dar fitoterapia a aparut, probabil, in urma folosirii plantelor in alimentatie si s-a dezvoltat pe cale empirica, datorita cunostiintelor dobandite de cei care traiau mai aproape de natura si care le-au transmis din generatie in generatie. Progresul stiintific a facut posibila izolarea compusilor si identificarea substantelor chmice din plante, care au efecte terapeutice evidente. Aceste substante chimice au fost ulterior obtinute prin sinteza, in laborator, realizandu-se ceea ce acum numim medicamente clasice. Cercetarile medicale i-au ajutat pe specialistii in plante sa inteleaga mai bine efectele acestora asupra organismului, dar nu au modificat modul cum acestia le utilizeaza.

Specialistii in plante au crezut dintotdeauna ca utilizarea intregii plante, cu diversificarea ei de elemente, este modul ideal de a spori capacitatea de vindecare a organismului si de a ajuta la restabilirea echilibrelor acestuia. Desi o planta poate fi aleasa pentru un anumit ingredient, ceilalti ompusi ai ei – sau compusi din mai multe plante in cazul remediilor combinate – pot limita sau intensifica actiunea principala, pot preveni efectele secundare sau pot action ape cale alimentara. Unele produse contin compusi activi extrasi din intreaga planta, altele contin doar unul sau doi compusi care au fost izolati din planta. Un extract standardizat contine cantitati cunoscute din unul sau mai multi compusi chimici.

CERETI SFATUL UNUI SPECIALIST

Remediile din plante pot fi folosite pentru tratarea multor suferinte obisnuite, precum si pentru a creste energia si imunitatea. Desi pot fi folosite pentu autotratamente, cel mai bine este sa cereti sfatul unui fitoterapeut. Exista medici calificati care au studiat si fitoterapia. Naturopatii nu au, de obicei, calificare medicala, dar au trecut printr-o pregatire multilaterala. Ar trebui sa va asigurati ca practicianul la care va prezentati detine un atestat professional oficial. Un fitoterapeut va va pune intrebari privind antecedentele medicale pe care le aveti, regimul alimentar si stilul de viata. La nevoie, va proceda la o examinare fizica. Dupa evaluarea starii de sanatate, va cauta cauza profunda a problemei si eventualele dezechilibre organic care ar fi putut sa o provoace. Fitoterapeutul considera ca pana nu se abordeaza acest dezechilibru problema fundamentala nu va fi rezolvata, desi se poate ca simptomele sa fie attenuate sau chiar suprimate. Fitoterapeutul va va da sfaturi privind dieta, pentru a va ajuta sa faceti fata solicitarilor si va poate recomanda un amestec de plante medicinale adaptat necesitatilor individuale. Consultatia initiala dureaza cam o ora. Sedintele ulterioare, cand fitoterapeutul poate sugera ajustari, dureaza cam o jumatate de ora.

CUMPARAREA SI FOLOSIREA PLANTELOR MEDICINALE

  • Inainte de a folosi plante medicinale, asigurati-va ca aveti un diagnostic medical corect.
  • Folositi numai plante recomandate de un medic sau de un specialist.
  • Spuneti-i medicului ce plante aveti de gand sa folositi.
  • Cumparati plante numai de la o firma de incredere. Alegeti o marc ape al carei ambalaj sunt mentionate adresa si numarul de telefon, ca sa puteti cere informatii suplimentare.
  • Evitati cumpararea plantelor in vrac, caci se poate sa fi fost expuse mult timp la lumina si aer.
  • Alegeti produse pentru care poate fi dovedit controlul de calitate, indeosebi in cazul plantelor medicinale standardizate pentru unul sau mai multe principii active.
  • Tincturile din plante sunt preparate adesea avand ca suport apa si alcoolul. Daca doriti sa evitati alcoolul, cumparati tincturi avand ca suport glicerina.
  • Tineti seama de durata de valabilitate a diferitelor produse din plante medicinale. Plantele in vrac, ambalate, pot fi tinute de la trei luni (frunze si flori) pana la un an (radacini si scoarta); tincturile, aproape un an; capsulele si tabletele, de la unul pana la doi ani.
  • Daca sunteti interesat sa folositi cu regularitate remedii din plante, investiti intr-o carte de specialitate recunoscuta, care sa va ofere informatii complete despre anumite plante.

PRECAUTII SPECIALE

  • Remediile din plante contin constituenti activi care pot fi daunatori daca sunt luati in exces. Respectati concentratiile si dozele recomandate si, daca aveti vreo indoiala, adresati-va unui medic cunoscator al medicamentelor din plante.
  • Pentru remediile cumparate din magazine, respectati doza recomandata pe eticheta.
  • Nu luati remedii din plante in combinatie cu medicamente conventionale fara a cere aprobarea medicului.
  • In caz de sarcina si perioada de alaptare, daca aveti vreo problema medicala sau daca ati trecut de 70 de ani si aveti o sanatate precara, faceti un control medical inainte de a lua plante medicinale.
  • Nu dat remedii din plante copiilor sub 16 ani fara un control la medic, care sa stabileasca dozajul corect.

FOLOSIREA TERAPIEI LA DOMICILIU

Plantele medicinale se preteaza bine folosirii la domiciliu si multe pot fi cultivate in gradina sau in jardinière. Totusi, nu uitati ca sunt medicamente, unele pot fi luate fara riscuri in cantitati mari, altele nu. De asemenea, in caz ca le culegeti personal, fiti sigur ca ati ales plantele care trebuie. Cel mai bine este sa le aratati unui cunoscator. Nu intrebuintati niciodata o planta daca nu sunteti convins ca ati identificat-o corect. In principiu, remediile din plante se iau pana cand dipar simptomele. Daca dupa doua saptamani acestea persista, se agraveaza sau apare vreun efect neasteptat, sistati luarea preparatului si cereti ajutorul medicului.

ADMINISTRAREA BUCALA A PREPARATELOR DIN PLANTE

Multe plante se vand in magazine specializate sau in farmacii, sub forma de tablete, capsule sau tincture (extracte in alcool). Urmati instructiunile de dozaj inscrise pe ambalaj, incepand cu doza cea mai mica. Modul traditional de a lua plante pe cale bucala este sub forma de ceaiuri. Exista doua feluri de ceaiuri de plante: cel preparat cu florile sau frunzele unei plante se numeste infuzie si se face turnand apa fierbinte peste planta, cu scopul de a elibera in apa principii active sic el de-al doilea, decoctul, se face din partile dure sau lemnoase ale unei plante, cum sunt radacinile, tulpinile, scoarta, semintele sau bacele care trebuie fierte in apa mai mult timp. Ceaiurile din plante pot fi baute fierbinti sau reci. Doza pentru ceaiuri depinde de varsta si de starea sanatatii, dar cantitatea obisnuita pentru un adult este de o cana de trei ori pe zi. Persoanele varstnice pot bea jumatate din aceasta doza. Cereti sfatul medicului inainte de a le da copiilor sub 16 ani.

PREPARAREA INFUZIEI: Acest tip de preparat din plante se face la fel ca ceaiul obisnuit. Se poate prepara o cantitate mai mare o data sau numai cate o cana.

  • Pentru o cantitate mai mare, turnati jumatate de litru de apa fierbinte peste aproximativ 30 g de planta uscata (sau 60 g planta proaspata). Acoperiti vasul 5 pana la 10 minute pentru a obtine infuzia. Strecurati si turnati intr-o cana.
  • Pentru o singura cana, puneti in cana 1 lingurita de planta uscata (sau 2 lingurite de planta proaspata), turnati apa fierbinte si lasati cana acoperita 5 minute. Strecurati.

PREPARAREA DECOCTULUI: Acest tip de preparat din plante se face prin fierberea la foc mic a partilor dure ale unei plante.

  • Fierbeti la foc mic 30 g de planta pusa in jumatate de litru de apa. Fierbeti aproximativ 15 minute.
  • Strecurati.
  • O parte din lichid sa va fi evaporate, asa ca adaugati apa pentru a avea din nou o jumatate de litru.

FOLOSIREA PLANTELOR PENTRU UZ EXTERN

Puteti cumpara o mare varietate de crème, lotiuni si alte produse pentru uz extern. Ele sunt utile atunci cand aveti nevoie de un remediu de folosinta imediata, cum ar fi in cazul de prim ajutor. Dar preparandu-le personal, sunteti mai sigur ca ingrediente contine. Unele remedii din plante nu se gasesc in comert.

BAI DE PLANTE: Ofera o modalitate placuta de a profita de pe urma plantelor.

  • Atarnati un saculet de panza continand plante uscate sau proaspete sub robinetul prin care curge apa fierbinte in cada.
  • Pentru o baie pentru mana sau picior adaugati un ceai de plante concentrat intr-un lighean cu apa fierbinte. Cufundati mana sau piciorul in amestec pana cand se raceste apa.

INHALATII: Puteti folosi plante uscate sau proaspete. Preparati, intr-un castron de ceramica sau de sticla, o infuzie concentrate din planta respective. Acoperiti-va capul si vasul cu un prosop si respirati aburii.

COMPRESE: Compresele pe baza de plante sunt utile in tratarea luxaxiilor si vanatailor, a febrei sau inflamatiilor si pentru durerea de cap.

  • Muiati o bucata de panza curata in infuzie concentrat sau in decoct concentrat (cald sau rece, dupa cum se recomanda), ori intr-o tinctura diluata.
  • Dupa stoarcerea excesului de lichid din panza, infasurati-o in jurul zonei afectate.
  • Repetati operatia de cate ori este nevoie.

CATAPLASME: Utilizate de obicei pentru a scoate puroiul din ulceratii sau furuncule, cataplasmele pe baza de plante pot, de asemenea, sa aline durerile pe nerv si musculare. Se pot pregati din plante uscate sau proaspete.

  • Taiati plantele marunt, acoperiti-le cu apa si incalziti pana la fierbere.
  • Puneti pasta obtinuta intre doua bucati de tifon si aplicati-o fierbinte pe zona afectata.
  • Fixati cataplasma cu un pansament din panza si cu banda adeziva sau ac de siguranta.
  • Folositi o sticla cu apa fierbinte pentru a o mentine calda.
  • Inlocuiti-o cand s-a racit.
Trimite prietenilor
Creare Site Web by O24.RO