Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

50 de irakieni, cazați in satul de vacanta la Mamaia. ″Suntem în sandale, nu avem scutece, lapte, biscuţi. nu avem haine deloc.”

in ExtraNews de

Satul de vacanţă din Mamaia a devenit o a doua casă pentru zeci de refugiaţi irakieni. Oamenii au ajuns la noi pe mare acum câteva zile. Deşi sunt liberi într-o ţară liniştită, nu au bani şi acte şi nu ne înţeleg limba.

Au fost cazaţi temporar în Mamaia datorită unei fundaţii pentru că statul român nu le asigură nimic. Cei mai mulţi îşi doresc să ajungă la rudele din Germania şi Marea Britanie, doar că şansele să se întâmple asta sunt aproape nule.

Un parc cu multă verdeaţă şi câteva păpădii încă înflorite au readus zâmbetul pe fetele celor 8 copii irakieni cazaţi în staţiunea Mamaia. Fac parte dintr-un grup de 50 de imigranţi. Că să ajungă teferi la noi, Poliţia de Frontieră a încercat o noapte întreagă să îi salveze din mijlocul unei furtuni îngrozitoare.

Ahmat Luqman Omer- refugiat din Irak: ″Toată lumea plângea, aveam la bord un bebeluş de 14 zile care nu avea lapte, nu avea apă, nici eu nu am avut ce să beau ce să mănânc, nu avea nimic.”

Unul dintre refugiaţi este fost lunestist în armata irakiană. Nu va scăpa niciodată de urmele războiului. A fost împuşcat de patru ori.

Ahmad Hassan Dahimm- refugiat din Irak: ″M-au împuşcat de patru ori. Unul dintre gloante e încă înăuntru.” 
Reporter: “Nu l-ai scos?” 
Ahmad“Nu, pentru că asasinii mă aşteptau la spital.” 
Reporter“Unde vrei să ajungi aici?” 
Ahmad: ”În Marea Britanie acolo e mai bine.” 
Reporter: “Aveţi bani?” 
Ahmad:” Nu.” 
Reporter: Cât aţi plătit pentru că să ajungeţi aici? 
Amad: “3 mii de euro de persoană.”

Melif- refugiată din Irak nu avem haine: ″Suntem în sandale, nu avem scutece, lapte, biscuţi. nu avem haine deloc.”

Oamenii sperau să ajungă în Italia, dar i-au păcălit călăuzele. La noi sunt preluaţi temporar de o fundaţie care le asigura casă şi masă. Irakul nu este o ţară în război, aşa că cei care vin de aici au statut de tolerat. L-au primit când au ajuns pe teritoriul României, însă statul le permite doar să muncească pe perioada şederii, adică cel mult 90 de zile.

Cosmin Bârzan- reprezentant ONG:  “Aceşti 50 de oameni care au primit statultul de toleraţi urmează să li se doneze din partea comunităţii atât haine cât şi alimente.”

Numai în ultima lună, aproape 500 de refugiaţi au ajuns în ţară noastră traversând Marea Neagră.

Mergi la SUS