5 contaminanți comuni ai apei și felul în care aceștia pot fi preveniți

in Diverse de

Dacă lucrezi în laboratoare sau în spitale, este esențial ca orice contaminanți găsiți în apă să fie îndepărtați imediat, înainte de a provoca daune. Fiecare impuritate are propriile riscuri pentru cercetarea chimică și biologică, nemaivorbind despre efectul dăunător pe care îl provoacă asupra calității apei pure.

Iată care sunt principalii contaminanți ai apei și cum pot fi preveniți aceștia

  1. Microorganismele 

Bacteriile, algele și ciupercile interferează, în mod, regulat cu aplicațiile de cercetare sterile. Bacteriile pot influența negativ cultura de celule și țesuturi, împiedicând locurile active de enzime de pe substraturi. Dacă bacteriile care plutesc liber formează biofilme pe suprafețe, acestea pot fi extrem de dificil de îndepărtat. Aceste biofilme pot crește timp de câțiva ani, eliberând, în mod spontan, explozii de bacterii, împreună cu endotoxinele și nucleazele asociate acestora. Aceste nucleaze descompun apoi ADN-ul și ARN-ul în probe, iar endotoxinele vor avea un efect negativ asupra creșterii și funcției celulelor.

  1. Virușii

Denumiți și acizi nucleici nevii, virușii afectează negativ creșterea țesuturilor și celulelor. Sunt extrem de mici, majoritatea dintre ei încadrându-se între 0,01 și 0,3 microni și pot supraviețui perioade lungi de timp. Odată ce au fost observați în apă, trebuie îndepărtați cât mai curând posibil.

  1. Pirogenii 

Pentru culturile de celule de mamifere și prepararea de soluții sau dispozitive care vor intra, ulterior, în contact cu oamenii și alte mamifere, este esențial ca apa folosită să fie apirogenă. Cele mai semnificative componente ale pirogenilor – niște forme de endotoxine – sunt lipopolizaharidele (LPS), care sunt derivate din pereții bacteriilor. Dacă LPS intră în sânge sau în lichidul cefalorahidian, poate fi toxic și poate provoca febră.

  1. Compușii organici dizolvați 

Aceștia sunt derivați din degradarea animalelor și plantelor, pe lângă orice activități umane, care implică introducerea în mediu a alcoolului, proteinelor, pesticidelor, cloraminei, erbicidelor sau detergenților. Compușii organici dizolvați interferează cu cromatografia lichidă de înaltă performanță (HPLC), cromatografia în gaz și fluoroscopia.

  1. Gazele dizolvate 

Apa conține dioxid de carbon dizolvat în mod natural, azot și oxigen, dar aceste gaze pot modifica pH-ul apei de laborator, ceea ce perturbă echilibrul ionic. Concentrațiile de oxigen și azot pot afecta viteza reacțiilor biochimice, iar concentrația mare de gaze dizolvate poate provoca formarea de bule, care împiedică curgerea prin coloanele de cromatografie și micro-canale.

Cum poate fi prevenită apariția contaminanților? 

Principala modalitate de prevenire și eliminare a contaminanților este prin sistemele de purificare a apei sau folosind filtre impurități apă de la Clack. Au fost create tehnologii diferite, fiecare fiind specializată în îndepărtarea contaminanților specifici. De exemplu, deși procesul de distilare nu va elimina gazele ionizate, ionii anorganici sau gazele neionizate dizolvate, ele vor filtra bacteriile și pirogenii. Osmoza inversă (RO) este recunoscută ca fiind una dintre cele mai eficiente modalități de îndepărtare a contaminanților, deoarece acest proces elimină până la 99% din impuritățile din apă. Organele dizolvate și ionii, impuritățile în suspensie, bacteriile și pirogenii sunt toate îndepărtate din apă atunci când este utilizată osmoza inversă.

În concluzie, contaminanții pot fi foarte dăunători pentru apă. Odată găsiți, aceștia trebuie îndepărtați cât mai curând posibil, folosind cea mai eficientă formă de tehnologie de purificare a apei.