Cultivat inca din Antichitate de catre egipteni, greci, romani, originar din sudul Europei si din Asia de Sud-Est, mararul – pe numele lui latinesc Anethum graveolens ssp. Hortorum – este o planta legumicola cu deosebit de multe si varietati terapeutice, ce se cultiva aproape pe tot globul.
CE CALITATI ARE MARARUL? 100 g de frunze sau de seminte contin 2,5 -6 g de ulei eteric (cu un continut procentual de 40-60 g carvona). Mararul contine cantitati foarte mare de: potasiu, sulf, vitamina A, B, si C).
CE ACTIUNI ARE MARARUL?
- Uz intern: galactogena, somnifera, antihomoroidala, tonica renala, cardiotonica, digestive, stimulenta organica si functionala.
- Uz extern: cicatrizanta, antiinfectioasa, anthemoroidala, antiacneica.
MARARUL ESTE INDICAT:
- Uz intern pentru indigestii, colici intestinale, dureri menstruale, stimulant al secretiei de laptela femeile care alapteaza, insomnii, ateroscleroza, hemoroizi, boli de inima, boli ale cailor urinare, balonari, sughit, stimularea functiilor organismului, tonifierea organismului.
- Uz extern pentru urcior, inflamatii, hemoroizi, acnee, iritatii ale tenului.
SUB CE FORMA SE UTILIZEAZA MARARUL?
NATUR
- Frunzele proaspete sau uscate se mananca in salate sau alte preparate calde.
- Planta intreaga se pune in muraturi.
- Semintele se pot mesteca fara grija, daca ne plac, ori se fac din ele sosuri sau supe.
INFUZIE
- La o cana de apa clocotita se pune o lingura de seminte pulbere si se lasa acoperita timp de 20 de minute. Se strecoara si se bea cate un paharel din infuzi calduta, de trei ori pe zi. Este deosebit de eficienta in tratarea afectiunilor intestinale, a menstrelor dureroase si pentru stimularea secretiei de lapte pentru femeile care alapteaza. De asemenea, este recomandata in combaterea insomniilor. In acset caz se bea cate un paharel din infuzia calduta inainte de culcare.
- La o cana cu apa clocotinda se pun una-doua lingurite de frunze si tulpini, proaspete sau uscate, maruntite ori tocate. Se lasa cana sa stea acoperita timp de 30 minute, sa infuzeze bine. Se beau una-doua cani zilnic. Este recomandata in boli cardiace si renale, ateroscleroza, hemoroizi, balonari.
- La o cana de apa clocotita se pune o lingura de semninte macerate. Se lasa infuzia sat raga timp de 20-25 minute. Se strecoara si se lasa sa se racoreasca. Se fac spalaturi in caz de urcior ori alte inflamatii oculare.
- Se face o infuzie tare din patru-cinci linguri de frunze, frunze si inflorescente maruntite, puse intr-o cana de 250 ml, peste care se toarna apa clocotita si se lasa sa stea 20 de minute. Se strecoara. Cu ea se fac spalaturi anale. Daca ounem o cantitate mai mare de apa si, proportional, de marar, sunt foarte bune si baile de sezut care sunt recomandate in caz de hemoroizi.
- O lingurita cu pulbere de seminte se pune in 125 ml de apa clocotita, se lasa acoperita cam 20 de minute, se strecoara, se lasa sa se racoreasca si se fac tamponari pe fata, cand tenul e iritat.