Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

400 de percheziţii ale Poliției, pentru combaterea criminalităţii cibernetice

in Diverse/ExtraNews de

   Poliția Română, prin intermediul structurilor de combatere a criminalităţii informatice, a efectuat, în primele 6 luni ale acestui an, aproape 400 de percheziţii domiciliare, pentru destructurarea a 9 grupări infracționale, specializate în infracţiuni din domeniul cybercrime, anunţă Ministerul Afacerilor Interne.

   Sub coordonarea Direcției de Combatere a Criminalității Organizate din cadrul I.G.P.R., în primele 6 luni ale anului 2017, polițiștii au înregistrat 2.234 de sesizări penale din acest domeniu. Au fost efectuate, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T., 381 de percheziţii domiciliare şi alte 14 acţiuni de amploare, iar pentru recuperarea prejudiciilor cauzate, au fost instituite sechestre asigurătorii ori au fost ridicate în vederea confiscării 302.725 de lei, 287.260 de euro, 2.000 de USD, două arme de foc, 3.527 de elemente de muniție. Valoarea măsurilor asigurătorii se ridică la 6.000.000 de lei.

   În urma activităților, nouă grupări organizate infracţionale au fost destructurate. Acestea erau formate din 47 de persoane, care au fost trimise în judecată. La fel, 200 de persoane au fost cercetate, dintre care 92 de persoane bănuite de comiterea de infracţiuni informatice au fost reţinute, 72 arestate, iar 36 de persoane au fost puse sub control judiciar. În cele 6 luni, au fost emise 144 de rechizitorii pe linie de combatere a criminalității informatice de către unitățile specializate de parchet.

   Astfel, la începutul lunii aprilie 2017, poliţiştii B.C.C.O. București și I.P.J. Teleorman, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T., în cooperare cu Poliția Națională Spaniolă, au acționat concomitent în România și Spania. A fost pusă în aplicare o comisie rogatorie internațională, transmisă de către autoritățile judiciare spaniole, ce a avut drept obiect destructurarea unei grupări infracționale organizate, formată din cetățeni români, pakistanezi, ecuadorieni, indieni, columbieni, peruani și venezueleni, specializată în fraude informatice și înșelăciune, în dauna unor operatori de telefonie mobilă, de pe teritoriul Spaniei.

   În urma perchezițiilor domiciliare, au fost puse în aplicare mandate europene de arestare, pe numele a 3 membri ai grupării infracţionale. Aceştia ar fi obținut, în mod fraudulos, datele personale ale unor cetățeni spanioli, în baza cărora comandau online telefoane mobile de ultimă generație, pe care le-ar fi revendicat. Prejudiciul produs operatorilor de telefonie mobilă și persoanelor păgubite în acest mod a fost estimat la 3.000.000 euro. În cadrul perchezițiilor, au fost ridicate 4 laptopuri, 2 televizoare LCD, o stație Play Station, 12 telefoane mobile, 11 cartele SIM și mai multe înscrisuri. În cadrul operaţiunii, au fost reținute 55 de persoane din România, Spania, Ecuador, Columbia, Venezuela, Peru, India, Marea Britanie, Pakistan, Bangladesh, Bolivia, Maroc și Germania. (foto: pixabay.com)

Ultimile din

Mergi la SUS