În timp ce pentru mulţi dintre noi ziua de 1 aprilie este cunoscută doar ca zi a păcălelilor, pentru iubitorii naturii ea mai are o semnificaţie: este şi Ziua Păsărilor. Iniţial, era sărbătorită în perioada interbelică, dar începând cu 1994, Ziua Pasarilor a fost „reinaugurată”.
În România, Ziua Păsărilor îşi are originile în perioada dintre cele două războaie mondiale, ea având un caracter educativ, fiind sărbătorită mai ales în şcoli, unde elevii, sub coordonarea profesorilor de ştiinte naturale, instalau în acea zi sau în duminica apropiată acesteia, cuiburile artificiale pe care le construiseră pentru păsări în timpul iernii. A fost, după cel de-al Doilea Război Mondial şi în perioada comunistă, abandonată.
Din 1993, Societatea Ornitologică Română – SOR a depus eforturi pentru a stimula profesorii de biologie să readucă în actualitate această zi a păsărilor. În martie 1994, Ministerul Învăţământului şi Ştiinţei, şi-a dat acordul, în urma solicitării SOR, pentru organizarea în şcoli a Zilei Păsărilor şi a anunţat înspectoratele şcolare referitor la aceasta. De atunci, la 1 aprilie, Ziua Păsărilor este sărbătorită în fiecare an în Romania.
Ornitologia, ca ştiinţă, dar mai ales ca hobby, atrage în ultima perioadă milioane de oameni de pe tot globul, indiferent de vârstă sau profesie, care găsesc o plăcere în a umbla prin păduri, pe malul apelor sau pe câmp pentru a observa păsările, a le urmări comportamentul şi mai ales pentru a le auzi cântecul sau a le fotografia.
În România, preocuparea faţă de păsări şi ornitologie este foarte limitată, în pofida problemelor cauzate de diminuarea numărului multora dintre specii, ca urmare a distrugerilor aduse mediului înconjurător în ultimele decenii. Astfel, unele specii de păsări au dispărut, iar altele au încercat să se adapteze la mediile noi de viaţă. Distrugerea totală sau reducerea calităţii habitatului, având drept consecinţe deranjarea păsărilor mai ales în perioada clocitului, restrângerea teritoriilor de cuibărit sau otrăvirea prin poluare, lucruri cotidiene ce se petrec în ariile naturale din România, ar putea fi evitată prin adoptarea unor măsuri legislative specifice, care să mai ales în privinţa defrişărilor. (foto: C. DUMITRU)